Inici » El medi ambient

TutoriaTecnologiaCiències naturalsIctineu-3, un submarí científic

Codi a embedir Copiar

Ictineu-3, un submarí científic

Segle i mig després de l'Ictíneo, de Narcís Monturiol, es posa a punt un modern submarí per a usos científics. És l'Ictineu-3, el protagonista d'aquest capítol de l'espai "El medi ambient".


Ara fa 150 anys que Narcís Monturiol va presentar el submarí Ictíneo, una rèplica del qual es pot veure a l'entrada del Museu Marítim de Barcelona. Cinc anys més tard, Monturiol va fer navegar l'Ictíneo-2, el primer del món amb un motor químic per a la immersió.


Al Museu Marítim, situat a les antigues Drassanes, hi ha el taller on s'està construint l'Ictineu-3, un submarí civil per a usos científics que amb el seu nom ret homenatge a Monturiol. Els seus promotors volen que sigui un servei públic i que es pugui utilitzar per fer recerca en biologia marina, geologia, oceanografia o arqueologia, per intervenir en situacions d'emergència o en qualsevol altra aplicació que una institució o empresa pugui proposar.


L'Ictineu-3 podrà dur tres persones fins a 1.200 metres de profunditat, cosa que ara només poden fer vuit submarins més a tot el món. Amb un pes de cinc tones, podrà ser traslladat en vaixell a qualsevol lloc. Tindrà propulsió elèctrica, amb bateries de liti, i un radi d'acció molt ampli.


Després de cinc anys de feina, el projecte està, tècnicament, a la recta final. Falta acabar d'aconseguir alguns recursos econòmics i, si tot va bé, es podria fer la primera immersió a mitjans del 2010.


Una de les activitats previstes és obtenir dades molt detallades sobre la presència de deixalles sòlides i focus de contaminació en els nostres fons i la seva situació exacta. A partir d'aquestes dades, els científics i les administracions podran plantejar accions de neteja i recuperació dels hàbitats i ecosistemes, en les quals l'Ictineu-3, que estarà equipat amb braços robòtics i eines i sensors específics per a aquestes activitats, hi tindrà un paper important.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Educació per la ciutadania, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa