Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEls ous en un forat

Codi a embedir Copiar

Els ous en un forat

"El medi ambient" explica com ponen els ous els ocells i parla de l'estratègia dels ocells troglodites, que deixen els ous en un forat.


Pondre ous és una solució que han trobat els ocells per alleugerir el cos del pes dels embrions. Però, després, els ous s'han de covar i, mentre dura aquest procés, cal mantenir-los en perfecte estat.


La solució més habitual per guardar els ous és construir una cassoleta de branques i molsa, o sigui, un niu. Altres ocells els ponen directament a terra, i els pinten de colors terrosos perquè es confonguin amb l'entorn. Hi ha, però, una altra estratègia: pondre els ous en un forat. Els ocells que ho fan s'anomenen troglodites i n'hi ha de famílies molt diferents.


Alguns, com les mallerengues, mantenen ben viu el costum de fer un niu, però el fan de molsa i de pèl, ben tou, i l'adapten perfectament al fons del forat. D'altres, com la puput, van més enllà, i ponen directament els ous al fons de la cavitat, bé sigui una escletxa entre les pedres d'un marge o la paret d'una casa de pagès. Les rapinyaires de nit, moltes especialistes en aquests afers, ponen ous blancs com la llet. Ben pensat per la llei del mínim esforç que dirigeix l'evolució natural: si al fons d'un forat no hi ha llum, no cal invertir en pintar els ous perquè es confonguin amb l'entorn, ja que de totes maneres no els veurà ningú.


Al llarg de l'evolució, moltes espècies d'ocells han adoptat aquest sistema. Alguns, com els pigots, tenen la capacitat de fer-se ells mateixos la seva cavitat. Però la major part depenen dels forats que troben fets, moltes vegades en arbres vells i baldats. Arbres molt necessaris, però cada vegada més escassos, perquè la silvicultura moderna no preveu que els arbres acabin fent-se vells i podrint-se al bosc. El bosc ha de ser productiu per sobre de tot, i, per això, els arbres vells plens de forats són un patrimoni cada vegada més escàs. Les caixes-niu, justament, estan pensades per suplir d'alguna manera la falta de forats naturals, i moltes espècies, com ara les mallerengues, però també els raspinells i fins i tot els pica-soques, les accepten sense manies si no hi ha res millor.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa