Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLes llunes i la vida

Codi a embedir Copiar

Les llunes i la vida

En aquest capítol, el programa "El medi ambient" es pregunta si hi ha formes de vida en els satèl·lits del Sistema Solar, tenint en compte les dades aportades per diverses missions espacials.


Fa 40 anys, Neil Armstrong i Edwin Aldrin es convertien en els primers homes que trepitjaven la Lluna. En realitat, però, potser estaven trepitjant un tros de la Terra primitiva. Efectivament, la teoria més acceptada sobre l'origen del nostre satèl·lit diu que fa 4.500 milions d'anys un gran cos va xocar amb la Terra. Això va aixecar una gran quantitat de matèria que, després, a causa del fred i la força de la gravetat, es va condensar i va formar la Lluna.


En el Sistema Solar hi ha desenes de satèl·lits al voltant d'altres planetes. Les sondes espacials n'han permès descobrir molts, i fins i tot acostar-s'hi i estudiar-ne les característiques. Ara sabem que Júpiter en té més de seixanta. Un d'aquests, Europa, amaga sota un escorça glaçada un immens oceà, on es creu que hi podrien sorgir o haver sorgit formes vives senzilles.


Vida en altres punts del Sistema Solar: una recerca apassionant que es pot dur a terme gràcies als sofisticats instruments de la missió Cassini-Huygens. Després de visitar Júpiter, la sonda es troba a l'òrbita de Saturn. Allà ens ha descobert l'estructura dels famosos anells, formats per milions de fragments de roca i de gel, com un exèrcit de minillunes.


Fins i tot s'ha pogut baixar a la superfície del satèl·lit més gran de Saturn, Tità. La nau Huygens va transmetre imatges d'un paisatge ple de dunes i muntanyes, cobert per núvols i atacat per tempestes. A Tità, hi ha compostos orgànics i no es descarta, fins i tot, que en aquest món tan allunyat de nosaltres hi hagi sorgit alguna forma de vida.


Les últimes sorpreses les ha donat un altre satèl·lit de Saturn, Encelade, que va rebre aquest nom en referència a un gegant de la mitologia grega. Se sabia que té guèisers espectaculars i que des del Pol Sud llença partícules de gel i vapor que alimenten els anells de Saturn. Ara s'ha descobert que aquestes partícules de gel contenen sal comuna. Segons els científics, això és un indicador de la presència d'oceans o llacs d'aigua sota l'escorça glaçada d'Encelade.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa