Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEls ratpenats, un èxit evolutiu

Codi a embedir Copiar

Els ratpenats, un èxit evolutiu

Els ratpenats són els únics mamífers que volen. L'espai "El medi ambient" analitza amb detall les característiques d'aquests animals, dels quals n'hi ha més d'un miler d'espècies conegudes.


Els fòssils de ratpenat més antics que es coneixen mostren uns animals molt semblants als ratpenats actuals. Per tant, ens expliquen molt poca cosa sobre com van evolucionar aquestes bestioles fins a convertir-se en mamífers voladors. De totes maneres sembla que tot indica que els ratpenats provenen d'antics mamífers insectívors de costums arborícoles que, a poc a poc, van desenvolupar la capacitat de volar.


En tot cas, els ratpenats són els únics mamífers que volen, i el seu èxit evolutiu ha estat tan gran que actualment hi ha més d'un miler d'espècies conegudes, és a dir, un de cada quatre mamífers és un ratpenat. Això sí: tots segueixen el mateix patró. Els dits de les mans són molt llargs i prims, i estan soldats entre ells per un tel de pell prima i flexible. Ben bé com les barnilles d'un paraigua, els dits poden ajuntar-se i plegar la pell a sobre el cos o obrir-se al màxim i convertir les mans en autèntiques ales que els permeten volar perfectament i, en les espècies més grans, fins i tot planar.


L'ordre dels ratpenats està dividit en dues grans famílies. Els megaquiròpters, o guineus voladores, són ratpenats de talla gran que viuen només en regions tropicals i equatorials. N'hi ha que són grossos com conills i fan més d'un metre d'envergadura. Viuen en colònies dalt dels arbres, tenen ulls grossos, el cos ben pelut, una dentició evolucionada i hàbits frugívors -mengen fruits-. Amb tots aquests caràcters, tan diferents dels altres ratpenats, no és estrany que la ciència s'hagi arribat a plantejar l'origen dels macroquiròpters a partir d'uns altres ancestres més relacionats amb els primats primitius que no pas amb els mamífers insectívors.


En tot cas, la major part dels ratpenats, entre els quals es compten totes les espècies europees, són molt més menuts, bàsicament insectívors, i pertanyen al subordre dels microquiròpters. L'espècie més gran d'Europa és el nòctul gegant, un ratpenat migrador que amb les ales obertes passa de mig metre d'envergadura. Viu a Centreeuropa i a Andalusia, i recentment ha aparegut també a Catalunya en el marc d'un estudi sobre ratpenats de bosc que porta a terme el Centre Tecnològic Forestal amb finançament del Departament de Medi Ambient i Habitatge i col·laboració del Museu de Granollers. Els tres exemplars trobats fins ara han estat localitzats en una fageda al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i els responsables de l'estudi creuen que són només una mostra d'una població probablement molt més gran.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa