Inici » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsUn supermercat eficient

Codi a embedir Copiar

Un supermercat eficient

Les grans superfícies comercials són un bon aparador per a les mesures ambientals. L'espai "El medi ambient" visita un supermercat on tot està pensat per estalviar energia.


A la nova instal·lació del grup Bon Preu a Torelló, l'estalvi energètic comença a l'exterior: els vidres tenen una pigmentació que reflecteix la cinquena part de la radiació solar. Així s'evita que hi entri una calor excessiva en els càlids estius de la comarca d'Osona. El cancell de l'entrada té doble porta. D'aquesta manera no s'escapa l'aire fresc ni hi penetra calor a l'estiu, i tampoc no es dóna el procés invers a l'hivern.


Ja a l'interior, els llums halògens s'encenen o s'apaguen segons la claror que entra. El sistema respon automàticament a la força del sol o als núvols que el tapen en un moment determinat. Els sensors controlen zones diferents perquè les necessitats de llum no són les mateixes.


Els expositors tenen enllumenat de baix consum, amb fluorescents que graduen la intensitat segons la claror natural. Proporcionen entre el 10% i el 100% de la llum, però no s'apaguen mai del tot, perquè el cost energètic d'encendre'ls és més elevat que el de mantenir-los amb baixa intensitat. Tots aquests sistemes d'enllumenat suposen un estalvi del 25%.


Una despesa energètica important té lloc al sector de congelats. Els armaris i els mostradors estan tancats i es demana al client que triï el producte abans d'obrir la nevera, per evitar la pèrdua de fred. Aquesta mesura i una central de refrigeració d'alta eficiència, que s'adapta automàticament a la demanda frigorífica, permet gastar un 23% menys.


Alguns mobles de productes frescos també tenen portes. En els que no en tenen, es gasta entre un 40 i un 70% més d'energia per mantenir la temperatura. Algunes d'aquestes mesures podem semblar una molèstia per a l'usuari, però la resposta de la gent és, normalment, positiva.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Geografia, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa