Inici » El medi ambient

Ciències naturalsUna mosca model per a la medicina

Codi a embedir Copiar

Una mosca model per a la medicina

La mosca del vinagre ajuda a investigar sobre el càncer, les malalties neurodegeneratives, les afeccions del cor o les addiccions. El programa "El medi ambient" mostra com es duen a terme aquestes investigacions al Parc Científic de Barcelona.


En una cambra s'hi guarden milers d'animals, que serviran per conèixer millor diverses malalties humanes. Els tubs contenen exemplars de la mosca Drosophila melanogaster, un insecte molt comú, conegut popularment com la mosca del vinagre o de la fruita.


La investigació amb Drosophila que es fa a l'Institut de Recerca Biomèdica, ubicat al Parc Científic de Barcelona, aporta dades sobre el càncer, les malalties neurodegeneratives o del cor, les addiccions... Pot sobtar que un insecte serveixi de model per comprendre millor malalties humanes i trobar remeis per prevenir-les o curar-les. Però els avenços dels últims anys en genètica mostren que organismes molt diferents comparteixen uns mecanismes vitals bàsics.


Els investigadors estudien en la mosca els gens que es troben també en humans i les proteïnes que produeixen. Així comprenen els processos implicats en diverses patologies. També es creen mosques mutants, a les quals s'han introduït gens que han estat manipulats. Així es determina quina funció fan o què passa quan n'alterem l'activitat normal.


Per fer aquests experiments, la mosca presenta un gran avantatge: en només onze dies podem tenir una nova generació. És un organisme barat de criar i de mantenir i en podem obtenir milions al llarg de l'any. A més, és molt ben coneguda pels científics, perquè s'estudia des de fa més d'un segle.


El càncer és l'objecte d'estudi en un dels laboratoris de l'Institut de Recerca Biomèdica. D'aquí no en sorgeixen directament possibles tractaments, però sí coneixements bàsics que es podran aplicar després per buscar nous fàrmacs.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa