Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsLa sobrepesca a Europa

Codi a embedir Copiar

La sobrepesca a Europa

L'espai "El medi ambient" parla dels problemes de sobrepesca que pateix Europa i de les solucions que s'estudien per posar-hi fi.


Durant dècades, els vaixells de pesca han fet grans captures de bacallà al mar del Nord. Tan abundants, que l'estoc d'aquest peix ha disminuït de forma perillosa.


L'any 2005, la Comissió Europea va començar a aplicar un pla de recuperació, que es desenvoluparà al llarg dels anys vinents. De moment ja se n'han detectat els primers i petits beneficis i les perspectives de l'important sector de la pesca del bacallà milloren a poc a poc.


No és l'únic cas de sobrepesca a Europa. De fet, vora el 90% dels estocs europeus estan sobreexplotats. Un ritme de captures superior a la capacitat de regeneració de les poblacions de peix comporta un greu problema ecològic i econòmic, i podria arribar a un punt de no retorn.


Una flota nombrosa i potent i uns estocs cada vegada més reduïts fan que cada pescador guanyi menys diners o, fins i tot, en pugui perdre. En moments de crisi o d'augment dels preus del combustible, els problemes s'agreugen. Europa no es pot abastir i les xifres ho demostren: les captures pròpies han disminuït constantment des dels anys 60. En canvi, les importacions han augmentat i ara ja suposen dos terços del peix consumit al nostre continent.


La Comissió Europea no amaga la gravetat de la situació. També deixa ben clar que consultarà tots els sectors afectats, des dels pescadors fins als consumidors, però que prendrà les mesures que cregui necessàries encara que no agradin a tothom. Reduir la capacitat de la flota i disminuir els excedents de peix són alguns temes clau. A finals d'aquest any acabarà el procés de consultes i serà el moment d'establir les línies d'actuació per resoldre un problema econòmic, ecològic i social.


En aquesta lluita, la Comissió no està sola. Centres de recerca i entitats com Oceana alerten sobre la constant disminució de la diversitat als nostres mars. La sobrepesca és un problema important, però descartar els exemplars no desitjats, també: amb això últim, es perden cada dia unes 3.000 tones de peix. La pesca il·legal, la contaminació i la degradació dels hàbitats són altres factors importants en aquest procés.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa