Inici » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaMasias, del tèxtil als residus

Codi a embedir Copiar

Masias, del tèxtil als residus

La protagonista d'aquest capítol del programa "El medi ambient" és una empresa de la Garrotxa que, a més de treballar en el sector tèxtil, fabrica màquines per al sector del tractament de residus.


Des del 1941, l'empresa Masias, de Sant Joan les Fonts, fabrica maquinària per al sector tèxtil. Després de mig segle d'activitat, va viure la crisi del sector dels teixits a la península.


Tot i mantenir la producció, els propietaris d'aquesta empresa familiar de la Garrotxa van comprendre que havien de buscar una alternativa davant la baixada de vendes. El 1991, van començar a fabricar, sota llicència, màquines per al sector del tractament de residus. Així va néixer la divisió Masias Recycling, que s'ha convertit en una empresa capdavantera del sector.


La fabricació de maquinària tèxtil es manté, si bé gairebé tota la producció s'exporta. Però el 80% de la facturació del grup Masias prové de les màquines per al sector ambiental. I d'aquestes, la venda a l'estranger significa dos terços del total. La fabricació de màquines per al tèxtil o per tractar residus té certes semblances, però va ser necessari adaptar treballadors a processos molt més especialitzats. Hi ha processos i peces que poden servir per a unes màquines o per a les altres. Però sempre cal un esforç continu per innovar.


La consolidació en el sector ambiental ha permès a Masias obrir una nova planta a Celrà, al Gironès, dedicada exclusivament a la fabricació de maquinària per al tractament de residus. La internacionalització aconseguida amb el tèxtil es manté amb aquesta branca. Masias ha instal·lat dues grans plantes a la Xina i n'hi està acabant una tercera. També exporta a França, Grècia, la Gran Bretanya, Nigèria i Portugal, que actualment és un dels països d'on rep més comandes.


Els sistemes estan orientats a diversos tipus de deixalles. D'aquí surten màquines per tractar residus sòlids urbans, residus de construcció, deixalles orgàniques i envasos lleugers. També s'elaboren projectes especials per tractar residus industrials o voluminosos.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Ciències socials, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa