Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TecnologiaNousol: energia de butxaca

Codi a embedir Copiar

Nousol: energia de butxaca

En aquest capítol, l'espai "El medi ambient" presenta un aparell de butxaca que permet aprofitar l'energia solar per carregar mòbils. Es tracta de les "ClickCells", creades per una empresa catalana.


El nombre de telèfons mòbils no para de créixer a tot el món. Actualment n'hi ha uns 3.000 milions, gairebé un per cada dos habitants. El cost de carregar la bateria d'un mòbil sembla baix, però, multiplicat pel nombre total de mòbils, el consum energètic és molt elevat. I les emissions que provoca, també. Si hi afegim iPods, miniconsoles i altres aparells, es calcula que en pocs anys tot plegat consumirà tanta energia com la que avui gasten en tots els sectors els Estats Units.


Una de les possibles solucions per alleugerir el problema neix en una fàbrica de Rubí. Aquí es produeixen uns marcs de plàstic quadrats, de menys de 17 centímetres de costat. És un encàrrec de l'empresa Nousol, nascuda a partir d'un projecte de final de carrera a la Universitat Politècnica de Catalunya i que va comptar amb l'assessorament del Programa Innova. Al marc s'hi col·loquen unes petites plaques fotovoltaiques. I així sorgeixen les anomenades "ClickCells", uns panells solars de butxaca.


Un curset sobre energia solar que es fa al centre Rubí+D és un dels llocs on les "ClickCells" han trobat aplicació. La mida de les plaques i la possibilitat de connectar-les per obtenir voltatges més elevats permeten fer pràctiques molt diverses. Els alumnes poden mesurar la radiació que hi arriba segons la seva orientació o la seva inclinació. També poden comprovar factors que afecten el seu rendiment, com ara la presència de pols, la temperatura o les ombres.


Però les "ClickCells" tenen un camp d'acció més ampli per carregar telèfons mòbils i altres aparells electrònics. La connexió a la placa s'ha de mantenir aproximadament el mateix temps que amb un carregador convencional endollat al corrent. Però es pot fer a qualsevol lloc on no hi hagi xarxa elèctrica i hi arribi radiació solar.


Un mercat amb moltes possibilitats és l'Àfrica, on la població dispersa i la falta d'infraestructures dificulten la comunicació. Potser per això el telèfon mòbil ha estat un boom. Però carregar-lo és car i difícil.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa