Inici » El medi ambient

TutoriaTecnologiaCiències naturalsA la recerca de raïm ancestral

Codi a embedir Copiar

A la recerca de raïm ancestral

L'espai "El medi ambient" explica com l'empresa Bodegues Torres busca, en vinyes particulars, varietats antigues de raïm.


A més de mostrar camps de cereals i oliveres, la Segarra reserva sorpreses com una vinya on, segons el seu propietari, en Ramon, hi ha varietats antigues de raïm. Per aquest motiu, ensenya la vinya a tècnics de Bodegues Torres.


Des de fa anys, Torres publica anuncis a la premsa comarcal per contactar amb pagesos que potser tenen varietats desconegudes. La forma i mida de les fulles i altres característiques externes permeten a l'enginyer agrònom constatar si el tipus de raïm ja és conegut. Si creu que no, encara caldran més informes, anàlisis d'ADN i la consulta de bancs de dades per saber si ens trobem davant d'una nova varietat. Així es va recuperar, fa gairebé vint anys, el garró, que no va resultar ser un nou raïm, però que estava gairebé oblidat.


A Pacs del Penedès es fa el segon pas de cara al possible ús de les varietats localitzades. Les anàlisis permeten saber si el cep és portador d'algun virus. Si és així, la planta ha de passar per un procés de sanejament. Amb la part sana es fa un microempelt "in vitro". Això es fa sobre un portaempelt també sa. A poc a poc, van creixent els exemplars de les noves varietats, que abans de sortir a l'exterior passaran un procés d'aclimatació.


Aquest procés es desenvolupa en uns hivernacles. La planta, introduïda en uns petits testos, passarà a una cambra on la humitat de l'aire disminueix progressivament perquè el vegetal s'acostumi a les condicions normals de l'exterior. Per obtenir fusta per empeltar posteriorment en el camp, se les fa créixer en un altre hivernacle, on els rètols indiquen el lloc de procedència. En tots aquests anys, s'han localitzat més d'una vintena de varietats que semblen desconegudes i que podrien tenir interès comercial. Potser algunes es mostraran més resistents al canvi climàtic, a la sequera o la manca de nutrients.


A Torres conserven una col·lecció de més de 200 varietats catalanes, espanyoles i de la resta del món. Hi ha les més conegudes, però també n'hi ha de menys usuals. No hi manca el garró, que ara és una de les cinc varietats de raïm amb què es fa el vi Grans Muralles.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Tutoria, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa