Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsContra el canvi climàtic, menys carn?

Codi a embedir Copiar

Contra el canvi climàtic, menys carn?

Tot i que no són automòbils, ni fàbriques, ni centrals elèctriques, les vaques també emeten gasos d'efecte hivernacle. L'espai "El medi ambient" analitzà la influència de les explotacions ramaderes en el canvi climàtic.


L'any 2006, la FAO, l'organisme de les Nacions Unides per l'alimentació i l'agricultura, va calcular que la ramaderia és responsable del 18% de les emissions mundials dels gasos que provoquen el canvi climàtic.


Aquest any, el Fòrum Interalimentari, que aplega diverses empreses del sector carni i de l'alimentació, va encarregar un estudi sobre la influència de les explotacions ramaderes espanyoles en el canvi climàtic.


El treball, realitzat per l'empresa La Vola, va concloure que la ramaderia produeix un 9,26% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Els animals que més hi contribueixen són els porcs i les vaques i els que menys, els conills. El Fòrum considera que les dades demostren els esforços i les bones pràctiques d'aquest sector.


Algunes mesures per reduir aquest impacte són canviar la dieta dels animals per reduir les flatulències. Això, a més, augmentaria la producció de carn i de llet. També es poden aprofitar els fems per obtenir energia elèctrica. A escala mundial, també caldria reduir la destrucció de boscos per obtenir pastures.


Però hi ha qui va molt més enllà i demana reduir el consum de carn. Es tracta d'una opció controvertida, perquè a molts països en desenvolupament el consum encara és baix i la millora del nivell de vida fa que se'n mengi més.


Els experts en nutrició, com Abel Mariné, catedràtic de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, consideren que la clau d'una bona alimentació és sobretot la moderació i la diversitat. I aquí hi juga un paper important la carn.


L'obtenció de proteïna d'origen animal és ecològicament molt més costosa que la de proteïna vegetal, però també és nutritivament més eficient. També cal tenir en compte que al món hi ha 1.300 milions de persones que viuen del sector ramader i que molta gent encara té problemes de desnutrició. Finalment, la ramaderia no és una activitat purament productiva, sinó que permet fixar població en el món rural. Tot plegat obliga a un debat que inclogui aspectes ambientals, econòmics, mèdics i socials.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa