Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TecnologiaD'estand a laboratori

Codi a embedir Copiar

D'estand a laboratori

Els estands de Construmat, com els de la majoria de fires, tenen una vida efímera. Però també poden demostrar que hi ha formes de no malbaratar materials i de treure profit d'aquestes instal·lacions temporals. "El medi ambient" visita un d'aquests estands.


En les dues últimes edicions de Construmat, l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès ha dissenyat els estands del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. I ho ha fet de forma que les peces d'un lloc siguin aprofitades per a una altra instal·lació.


Com un trencaclosques que es desfà per obtenir una imatge totalment diferent, l'estand s'ha convertit en una instal·lació experimental de dos pisos, amb uns cubs inferiors per provar sistemes i uns de superiors on als assajos inclouen la presència de persones.


Els alumnes d'aquesta escola de la Universitat Politècnica de Catalunya han reordenat les peces, que, en el cas d'altres estands, es converteixen en muntanyes de residus. Així es compleix amb l'encàrrec de la conselleria: transmetre un missatge pedagògic clar sobre el significat de sostenibilitat. El gran mecano de 30.000 quilos es reaprofitarà en més d'un 99% i passarà a ser una plataforma d'investigació de nous materials i sistemes constructius. A més, el muntatge ha estat un bon taller d'aprenentatge pràctic per als futurs arquitectes.


En els cubs inferiors es mesuren, entre altres magnituds, la radiació solar incident, la temperatura ambient i interior i les variacions que ofereixen diferents aïllaments. Al pis superior, sota l'hivernacle, es comprova la resposta amb la presència de persones. Aquestes i altres recerques han permès a la Politècnica ser una de les 20 universitats europees seleccionades per al concurs Solardecathlon 2010, per dissenyar i construir un habitatge energèticament autosuficient.


Els nous sistemes constructius redueixen la despesa energètica i les emissions de diòxid de carboni. Però per aprofitar-les al màxim caldrà aplicar-les al major nombre possible d'edificis antics. La rehabilitació sostenible es perfila com un repte tècnic i com un impuls econòmic.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa