Inici » Valor afegit

Ciències socialsTecnologiaFiscalitat verda / Lideratge /Gelatines de peix

Codi a embedir Copiar

Fiscalitat verda / Lideratge /Gelatines de peix

L'espai "Valor afegit" analitza a fons en què consisteix la fiscalitat mediambiental, assisteix a unes jornades organitzades per Esade i Caixa Manresa i visita una empresa catalana dedicada a l'elaboració de gelatines de peix, que treballa a les illes Fèroe.


Arriba la fiscalitat verda

Els impostos es troben en plena revisió a causa de la crisi econòmica, que ha multiplicat la despesa i el dèficit públic. En aquest context, el govern espanyol estudia una llei d'economia sostenible, en què hi haurà nous retocs fiscals als ja anunciats i algunes de les novetats seran de caire ambiental.


Des de fa anys, la introducció d'impostos que pretenen orientar el consum i la producció cap a una economia més sostenible és una tendència habitual a Europa. El reportatge recull l'experiència d'altres països i analitza els elements que s'estan posant sobre la taula del govern espanyol. La reforma de l'impost de circulació, que cobren els ajuntaments sobre els vehicles, és una de les idees que suscita més consens. Es tractaria de seguir la línia de l'impost de matriculació, que castiga els vehicles que són més contaminants. En canvi, no hi ha acord per fer pagar el querosè dels avions, que fins ara està lliure d'impostos, tot i ser el mitjà de transport més contaminant.


En el programa, hi intervenen experts en impostos i usuaris de cotxes i avions, que expliquen els seus hàbits. També hi apareix Jeremy Rifkin, un dels autors de referència internacional en temes ambientals, que dóna la seva opinió sobre els impostos verds i que parla del que ell anomena "Tercera Revolució Industrial".Líders que parlen de lideratge

Quina mena de lideratge es necessita per assegurar la represa econòmica? Aquesta és la pregunta que s'han fet una setantena de directius d'empreses, intel·lectuals i polítics en les jornades que anualment organitzen Esade i Caixa Manresa, al monestir de Sant Benet, al Bages.


"Valor afegit" ha aprofitat aquesta trobada per preguntar a alguns dels participants què s'ha de fer per resoldre el problema de l'atur.


A les jornades, també es van poder sentir les opinions d'un home que gairebé mai es deixa veure en públic, Carlos March, de la Banca March i de la Corporació Financera Alba.Gelatines de peix

Des de començaments d'any, l'empresa de Banyoles Juncà Gelatines ha engegat una aliança amb una firma de les Illes Fèroe, a Dinamarca, per fabricar gelatina de peix i obrir-se així a molts altres mercats internacionals que veten aquest producte quan és d'origen porcí. Un exemple, doncs, de reinvenció i de superació en temps de crisi.


El govern autònom de les Illes Fèroe, un petit principat de sobirania danesa enclavat a l'Atlàntic Nord, ha donat totes les facilitats perquè la firma Juncà exploti el negoci de les gelatines que s'extrauen del bacallà.

  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Economia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa