Inici » Què m'has dit!

Llengües i literaturaEl vocabulari de la carnisseria

Codi a embedir Copiar

El vocabulari de la carnisseria

"Què m'has dit!" visita la carnisseria Mariquinyo, de l'Espluga de Francolí, on Anna Gasull repassa les diferents parts de la vedella.


La part de la "falda" de la vedella inclou les "costelles". El mot "falda" té altres sentits, com la part inferior d'una muntanya o el replà que formen les cames d'una persona asseguda.


La cuixa té la "culata" i el "peixet", que serveix per fer fricandó. El "cap de mort" es fa servir per als bistecs. El mot "peixet" també vol dir peix petit. Aquest mot també apareix a l'expressió "donar peixet".


El "tall rodó" de la cuixa té diferents utilitats. El mot "rodó" forma part d'un grapat d'expressions, com "caure rodó" o "un dia rodó".


La "tapa plana" es una altra part de la vedella que pot servir per a fricandó o per a bistecs. Una "tapa" és una peça que tanca la part superior d'una capsa.


El "crostó" té dues bandes, una d'ampla i una d'estreta. El mot "crostó" és també l'extrem d'un pa de forma allargada.


D'altra banda, es recorda que el mot "afroamericà" es refereix als descendents dels negres africans transportats com a esclaus a Amèrica.



  • Programa Què m'has dit!
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Llengües i literatura
  • Àrea Llengua catalana i literatura
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa