Inici » (S)avis

TutoriaCiències socialsArmand de Fluvià

Codi a embedir Copiar

Armand de Fluvià

En aquesta entrevista de "(S)avis", el genealogista i heraldista Armand de Fluvià parla de la importància de conèixer els nostres avantpassats i de com la sang, fins i tot avui en dia, continua sent un dels lligams més potents.


Actualment, Armand de Fluvià és una de les persones que coneix més bé la institució de la Monarquia i la noblesa, les seves funcions al llarg del temps i alhora els canvis que el segle XXI ha provocat directament o indirectament en aquesta institució. Els símbols, els escuts, la història, les classes socials i les tradicions, i el seu trencament en formar part d'un moviment progai són alguns dels temes que sorgeixen durant la conversa amb aquest gran personatge, polièdric i fascinant, que té lloc al Palau Reial de Pedralbes de Barcelona.


Armand de Fluvià i Escorsa, és fill d'Armand de Fluvià i Vendrell i de Maria Escorsa Benages, nét de l'escriptor Pius de Fluvià i Borràs (germà del compositor Manuel de Fluvià i Borràs) i de l'industrial Alexandre Escorsa i Sòria. Podríem trobar tota la seva genealogia fàcilment i és que, tal com ell afirma, és indispensable saber d'on venim per poder-nos conèixer, en primer lloc, a nosaltres mateixos.


El seu currículum, com si es tractés d'una heràldica, representa el caràcter divers i impulsor d'aquest savi d'origen noble, abans monàrquic, advocat de professió, heraldista i genealogista reconegut internacionalment i pioner, a la dècada de 1970, del moviment gai, en la lluita a favor dels drets dels homosexuals.


Aquestes són algunes de les afirmacions que Armand de Fluvià fa durant l'entrevista:


"Crec que és una descurança no saber més amunt dels teus avis, perquè gràcies a ells existim."


"Jo havia jurat fidelitat al rei Don Joan i fins al final ho vaig fer. I, quan va morir, vaig dir, 'El rei ha mort, visca Catalunya!'."


"Ara és el moment de lluitar contra l'homofòbia."


"Avui en dia l'única raó per la qual es pot mantenir una monarquia, que és un règim fòssil i antiquat, és que sigui una tradició, un record o un monarquia purament simbòlica, en què al rei se'l veu com un pare."


"Per a mi és importantíssim el cervell. Els éssers humans tenim cervell, som éssers racionals. Hem de raonar i, per tant, va haver-hi tot un període en què vaig començar a plantejar-me aquests secrets que et diuen, que si la Trinitat, que si la Virginitat, que si l'Ascensió, que si la Immaculada... Totes aquestes coses, al final, vaig començar a posar-les en dubte."


"Primer vaig ser com agnòstic, ara sóc laic i cada vegada m'he anat convencent, cada vegada més, que tot això no té sentit."


"La mort no em fa por. Sé que després de la mort no hi ha res. M'importa un rave què hi hagi o no hi hagi. Som aquí, doncs, per passar-ho el millor possible, fer el màxim de bé possible, viure el màxim possible i s'acaba... i quan s'acaba, s'ha acabat."

  • Programa (S)avis
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Batabat
  • Any de producció 2009
  • Durada: 54min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Religió (voluntària), Educació per la ciutadania, Tutoria, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa