Inici » Valor afegit

Ciències socialsTecnologiaCamions, vaixells o trens? / Nova teoria del creixement / Exportar arquitectura catalana

Codi a embedir Copiar

Camions, vaixells o trens? / Nova teoria del creixement / Exportar arquitectura catalana

A Europa es treballa per treure camions de la carretera i potenciar el transport de mercaderies per mar i per tren. "Valor afegit" parla d'aquesta iniciativa i, a més, entrevista l'economista Paul Romer, artífex d'una nova teoria del creixement, i analitza l'èxit de l'arquitectura catalana a París.


Camions, vaixells o trens?

Qualsevol persona que va per autopista ha pogut comprovar els últims anys com creixia de manera exponencial el nombre de camions de tot Europa que hi circulen, fins i tot de les llunyanes repúbliques bàltiques. I és que 27 països fent circular lliurement les seves mercaderies per carretera són moltes tones sobre l'asfalt. Si no es prenen mesures urgents, la mateixa Comissió Europea reconeix que tindrem el col·lapse assegurat.


Entre aquestes mesures es potencia el que s'anomena les "autopistes del mar", és a dir, posar els camions en ferris. I també s'aposta d'una vegada per totes pel transport en tren, que ara mateix és gairebé testimonial a Espanya.La nova teoria del creixement

A Paul Romer, professor d'economia de la Universitat de Stanford, se'l podria qualificar d'economista optimista. És l'artífex de l'anomenada "nova teoria del creixement" i assegura que les idees i la innovació fan tirar endavant l'economia, tot i que puguin disminuir els recursos. Caixa Manresa el va portar a Sant Benet de Bages, en el marc d'unes jornades d'economia.Exportar arquitectura catalana

Ara que ha esclatat la bombolla immobiliària, els arquitectes catalans i els constructors s'han de buscar la vida i trobar nous mercats. Com si fossin una indústria, el repte és dedicar-se també a exportar o invertir a l'estranger. No ho tenen tan difícil, perquè es tracta d'identificar-se com una marca, i la marca Arquitectura de Barcelona està molt ben valorada a tot el món. Per començar, a París mateix, on s'ha inaugurat una exposició del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, que recull 80 treballs realitzats per més de 300 professionals.

  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa