Inici » Resultats de cerca » Camp d'Argelers

TutoriaCiències socialsCamp d'Argelers

Codi a embedir Copiar

Camp d'Argelers

El documental "Camp d'Argelers" explica, amb arxius, testimonis i ficció, què va ser realment aquest camp de concentració per a 100.000 republicans que fugien del feixisme. Fins ara, no hi havia una obra audiovisual dedicada exclusivament a la vida al camp entre els anys 1939 i 1941.


Amb el gest del puny alçat repetit diàriament, els refugiats republicans responen als maltractaments i a les dures condicions de vida al camp. Combatents, vells, mutilats, dones i criatures aconsegueixen superar la misèria moral i material que els toca viure a la platja d'Argelers, envoltats de quilòmetres de filat espinós.


"Camp d'Argelers" va més enllà dels tòpics i explica què va ser realment aquest camp de concentració per a 100.000 republicans catalans i espanyols que fugien del franquisme.


Els republicans viuen tancats en un rectangle fet de filat espinós i custodiats sota l'amenaça de les baionetes. El primer aliment que reben són pans llançats des d'uns camions, cosa que provoca picabaralles... Els internats alliberen els intestins vora la mar. Beuen aigua contaminada. Obtenen cinc tendes de campanya com a infermeria, però només disposen d'aspirines. S'estenen la sarna i els polls. Els morts no es comptabilitzen.


Des del febrer del 1939 fins al setembre del 1941, són gairebé dos anys i mig de sofriment i penalitats. Sobreviure a les dures condicions del camp ja és una manera de lluitar contra Franco. Al començament no hi ha barraques, ni latrines, ni serveis sanitaris, aigua o menjar. Les dones pateixen assetjaments constants i els nadons moren.


Amb el testimoni de les persones que ho van viure i recreant les situacions que no mostren les imatges d'arxiu, el documental narra la vida diària dels refugiats fins que, finalment, són enviats a altres camps el setembre del 1941 i Argelers és clausurat.


Una nova recerca històrica sobre el Camp d'Argelers prova també que contra els horrors del camp els republicans actuen units i solidaris. Quan els homes són obligats a treballar fora del camp, les dones es revolten per defensar els brigadistes internacionals deportats a l'Àfrica. El càstig és el mateix per a tots: se'ls tallen els cabells i se'ls tanca en un camp durant mesos, un lloc batejat com l'Hipòdrom.


El documental mostra de manera inèdita i sorprenent com la resistència d'aquests homes i dones va ser en realitat un moviment profund que va mobilitzar milers de republicans refugiats a França, molts dels quals ho acabarien pagant amb la seva vida.


  • Programa Camp d'Argelers
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Utòpic, Kilimanjaro Films
  • Any de producció 2009
  • Durada: 90min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Educació per la ciutadania, Tutoria, Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals relacionats

Programació educativa