Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsAigüestortes: llavors de futur

Codi a embedir Copiar

Aigüestortes: llavors de futur

Les 14.000 hectàrees del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici contenen una gran diversitat de flora. "El medi ambient" en parla en aquest capítol.


Es calcula que el parc acull unes 1.200 espècies. Tot i que seria desitjable conèixer amb més precisió la distribució d'aquestes espècies, ja s'ha pogut establir quines són les més emblemàtiques o rares.


Per encàrrec del parc nacional, un equip de botànics de la Universitat de Barcelona recorre aquest espai, des de fa uns anys, per localitzar les poblacions de les espècies considerades menys usuals o de distribució limitada. Moisès Guardiola i Albert Petit, sota la direcció de Josep Maria Ninot, han descobert poblacions fins ara desconegudes, com l'Astragalus penduliflorus, una espècie protegida molt usual als Alps. Els investigadors determinen les coordenades del lloc on és i anoten les característiques de la població i de l'hàbitat. També recullen mostres que seran classificades i guardades i que enriquiran un banc de germoplasma, és a dir, de llavors.


El manteniment dels hàbitats per protegir les poblacions és el primer objectiu, però la conservació de les llavors assegura que, si cal, es podrà reforçar l'espècie o fins i tot reintroduir-la si ha desaparegut totalment. Per assegurar prou variabilitat genètica i, per tant, més probabilitats de supervivència, s'han de recollir mostres d'un mínim de 30 individus i guardar entre 3.500 i 4.000 llavors.


Les mostres es classifiquen al Centre de Documentació de la Biodiversitat Vegetal del Parc Científic de Barcelona. En aquests moments, n'hi ha de 300 espècies. Les llavors aniran a parar al Jardí Botànic de Barcelona, on es mantenen a temperatures inferiors als 18 graus sota zero i en atmosfera seca. Ni el catàleg de flora ni el banc de llavors, però, mai no es podran donar per tancats, perquè sempre pot sorgir, en algun moment, la sorpresa de descobrir una nova espècie.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències socials
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa