Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TutoriaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsLa fàbrica de conscienciació

Codi a embedir Copiar

La fàbrica de conscienciació

"El medi ambient" dedica el capítol a la Fàbrica del Sol, un edifici de Barcelona dedicat a l'educació ambiental.


Aquest edifici modernista va ser construït a principis del segle XX, i està situat al barri de la Barceloneta. Era conegut com la Fàbrica del Gas, perquè, aquí, s'hi produïa aquest combustible per a ús urbà.


Des de fa uns anys hi destaca una altra font energètica i ara es coneix com la Fàbrica del Sol. L'Ajuntament de Barcelona l'ha convertit en un centre dedicat a l'educació ambiental.


L'objectiu didàctic es fonamenta, en primer lloc, en la mateixa rehabilitació de l'edifici. Rehabilitar sempre és més sostenible que no pas construir de nou, perquè evita l'impacte que haurien tingut l'enderrocament, el transport i el tractament dels residus i el consum de nous materials. En un edifici catalogat com aquest, les actuacions no són fàcils, però s'hi han pogut incloure sistemes d'eficiència energètica, de captació d'energies renovables, sobretot la solar, i d'estalvi d'aigua. A l'ús de noves tecnologies i materials, s'hi afegeix la recuperació de coneixements tradicionals que, per si sols, ja ofereixen possibilitats d'estalvi.


L'aprofitament de materials ha estat un altre dels eixos bàsics en la rehabilitació. Palets en desús, per exemple, han servit per elaborar elements de l'interior o mobiliari.


Això fa que, tan bon punt s'entra a l'edifici, els objectius de sostenibilitat i estalvi de recursos ja siguin evidents. L'estructura parla per si sola. I uns seients fabricats amb bidons demostren que el reaprofitament de materials no és incompatible amb la comoditat ni el disseny.


La Fàbrica del Sol ofereix serveis permanents d'informació i assessorament i organitza activitats diverses. Però sempre té oberta l'exposició permanent, on es pot experimentar i descobrir, entre altres coses, l'energia necessària per fer llum amb diversos tipus de làmpares.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Educació per la ciutadania, Coneixement del medi: natural, Ciències socials
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa