Inici » El medi ambient

Ciències socialsLa degradació del litoral català

Codi a embedir Copiar

La degradació del litoral català

"El medi ambient" compara diverses imatges, preses amb només quatre anys de separació, que mostren un alarmant empobriment d'algunes zones del fons marí del litoral català.


Les primeres imatges van ser enregistrades a la Costa Brava, a principis de l'estiu del 2005. Corresponen a una paret que baixa progressivament des de la superfície de l'aigua fins a uns 30 metres de fondària.


Hi ha nombroses colònies de gorgònies blanques i algues calcificades en zones de penombra, on hi ha castanyoles i una escórpora que s'allunya dels capbussadors. Nombrosos invertebrats, tant de vida lliure com colonial, estan poblant el fons. És el cas d'un nudibranqui o d'una sèpia, que està uns metres més amunt, prop de la superfície, quieta, a l'espera que alguna possible presa passi a prop seu.


Tot i que aquest fons no estava en perfectes condicions, contenia una notable diversitat de vida.


En un indret molt proper, aquest any 2009, l'aspecte del fons és completament diferent. La primavera d'aquest any, mesos després del gran temporal de llevant del desembre del 2008, les roques tenien un recobriment extraordinari de tan sols unes poques espècies d'algues. Moltes altres gairebé han desaparegut. Són algues que aprofiten els nutrients i les temperatures suaus per créixer. És desenvolupen durant un parell de mesos i posteriorment es desprenen del fons. Són arrossegades d'un lloc a l'altre fins que es descomponen.


Fa un parell d'anys que hi ha aquesta superpoblació d'algues, però aquesta primavera ha estat, encara, més elevada. Aquestes restes vegetals poden acumular-se a les gorgònies i en altres invertebrats. Això els dificulta tenir una vida normal.


A l'estiu, quan les algues van començar a descompondre's, les parets presentaven un aspecte completament empobrit. El primer que va cridar l'atenció era la dràstica reducció de la presència de peixos, entre ells làbrids, julioles o gòbids. Les roques del fons tenien tan sols unes poques algues moribundes. Observant millor, es fa evident la falta d'invertebrats. No hi ha garotes, ni estrelles de mar. Les esponges han desaparegut. Aquestes comunitats marines estan completament degradades. No tenen res a veure amb les de fa tan sols 4 anys.


Fins i tot, a l'interior dels túnels i coves, hi ha una gran quantitat de restes vegetals en descomposició. Per què hi ha hagut aquest desequilibri ecològic? Sovint s'ha donat la culpa a la llevantada de Sant Esteve, però segur que hi ha causes més importants, encara desconegudes, que provoquen la ràpida degradació del litoral català.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa