Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

Ciències naturalsSeguint la perdiu blanca

Codi a embedir Copiar

Seguint la perdiu blanca

"El medi ambient" mostra com el seguiment de la perdiu blanca ha dut a assajar el trasllat de polls per equilibrar algunes poblacions.


L'helicòpter dels agents rurals carrega un paquet molt especial que porten agents de l'Oficina Nacional de Caça i Natura Salvatge de l'estat francès. S'ha de portar amb urgència dels cims de la Cerdanya a cims del Ripollès. Una vegada allà, els agents francesos obren la caixa i n'extreuen el contingut que han d'alliberar: un jove poll de perdiu blanca, una espècie en perill d'extinció al Pirineu.


Per arribar fins aquí, a canviar de lloc un jove d'aquesta espècie en perill nascut aquesta primavera, ha calgut un llarguíssim procés de seguiment i captura. Comença a la primavera, amb el cens de mascles reproductors. S'ha de fer amb un fred intens, de matinada o al capvespre, que és quan canten els mascles en zel.


Després, a primers d'estiu, agents rurals de la Generalitat i de l'Oficina Nacional de Caça de l'Estat francès segueixen rastres de perdiu blanca. Amb gossos caçadors fan volar els individus i poden apreciar quants mascles, femelles i joves hi ha a la zona. Calen anys d'ensinistrament perquè els gossos facin bé la feina.


Després de molts anys de fer aquestes i altres prospeccions, s'arriba a conèixer amb força precisió la població que hi ha al voltant de cada cim, els polls que ha fet cada femella i els que sobreviuen als primers mesos.


Gràcies al radioseguiment, finalment, a la tardor, es troben les femelles amb els seus polls i comença l'operació de captura.


L'any passat, el primer jove ja va fer aquest viatge. Segons Medi Ambient, ha sobreviscut a l'hivern i s'ha reproduït. Aquest any, tres joves més creuaran el Segre i la Tet en helicòpter perquè els cables dels telesquís els impedeixen arribar al Canigó volant.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa