Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsIslàndia: preparant l'adéu al petroli

Codi a embedir Copiar

Islàndia: preparant l'adéu al petroli

Islàndia ha trobat en l'hidrogen la solució per substituir la gasolina i el gasoil. "El medi ambient" parla del esforços que fa aquest país nòrdic per poder prescindir totalment del petroli.


La crisi econòmica i l'enfonsament dels seus bancs ha portat Islàndia a trucar a la porta de la Unió Europea. Sembla que tot indica que el procés d'admissió durarà poc temps. I, així, la UE incorporarà un país que és líder mundial en consum d'energies naturals i renovables per càpita.


Gairebé el 90% de l'energia que fa servir és d'origen geotèrmic o hidroelèctrica. Això és deu a la riquesa d'aigua i d'escalfor que li proporciona una privilegiada natura volcànica. El 10% restant d'energia li ve de la importació de carbó i petroli. Dels 300.000 habitants que té el país, dos terços viuen concentrats a la capital, Reykjavík. Això va facilitar l'extensió, a la dècada del 70, d'una xarxa urbana de calefacció, que es nodreix d'unes aigües subterrànies que estan a més de 200 graus de temperatura, i que també utilitzen per als usos domèstics.


Aquesta abundància d'aigua també es troba a la superfície gràcies al desgel de la neu i el glaç que caracteritzen el paisatge de l'illa. Un paisatge que ofereix també un aire força net, comparant amb el d'altres països industrialitzats. El 1998, el Parlament va decidir que calia deixar d'utilitzar petroli per alimentar els cotxes i els vaixells de la important flota pesquera. Així, es va invertir esforços per trobar una nova font d'energia neta i renovable, i van apostar per l'hidrogen.


L'hidrogen no és un combustible, sinó que serveix per emmagatzemar i transportar l'energia. S'obté a partir de l'aigua per electròlisi, quan se'l separa de l'oxigen. Aquest procés necessita energia, que es torna a alliberar quan l'hidrogen reacciona de nou amb l'oxigen, mitjançant una pila de combustible, i torna a donar aigua, alhora que produeix electricitat per al motor. L'estratègia es basa a haver fet l'electròlisi amb una energia renovable, com la hidroelèctrica, i que després l'hidrogen substitueixi un combustible fòssil, com fa en els cotxes. Així s'estalvien les emissions de CO2 que generarien la gasolina o el gasoil, ja que l'únic residu que en queda torna a ser aigua.


Però encara queda molta feina de recerca per fer possible una reconversió de tots els motors, de tota la xarxa de gasolineres i, en general, del sistema de distribució i emmagatzematge de l'hidrogen. Fer això, i prescindir totalment del petroli, representaria una inversió econòmica que ara per ara el país no pot afrontar. Islàndia va tenir la primera estació de distribució d'hidrogen del món, el 2003, per alimentar part de la seva flota d'autobusos urbans. Però ha estat un dels països més castigats per l'actual crisi financera. Això pot retardar deu anys o més el somni de viure amb un 100% d'energies renovables.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa