Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsCom fer créixer més bolets al bosc

Codi a embedir Copiar

Com fer créixer més bolets al bosc

"El medi ambient" explica com investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya estudien com es pot gestionar el bosc per augmentar-hi la producció de bolets.


El creixement i la distribució dels bolets sempre han estat de mal preveure, perquè els afecten moltes variables: des del tipus de sòl i el tipus d'arbres del bosc, passant per la inclinació del terreny, la meteorologia, l'espessor de les fulles i quanta llum del sol arriba a terra.


Fa quinze anys que al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb seu a Solsona, investiguen com es pot millorar la gestió del bosc perquè doni més rendiment i pugui estar més cuidat. Per estudiar en concret el creixement dels bolets, tenen un centenar de parcel·les en diversos llocs de Catalunya. Cada any fan el recompte i mostreig exhaustiu de totes les espècies que hi troben, i això els ha permès arribar a algunes conclusions.


Aquest any han començat a fer l'experiment pràctic basat en aquests resultats. Al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet ja havien fet un estudi a càrrec del Departament de Medi Ambient. Van acotar unes parcel·les per saber quina varietat i quina quantitat de bolets s'hi podien desenvolupar.


Això ho van fer en aquest bosc, que es va replantar l'any 1967 amb pi pinastre. Són unes cent hectàrees que havien quedat molt desforestades després d'anys i anys d'explotació per fer-ne carbó, però que amb el nou arbrat es van mostrar generoses en rovellons.


Aquest estudi previ ha permès ara tancar unes parcel·les iguals que les estudiades i fer-hi diverses aclarides d'arbres. Després se'n podran comparar les produccions de bolets i ratificar les directrius que podran fer servir els propietaris forestals per treure més rendiment del bosc.


Amb les dades que recullen confien que, quan hagin passat prou anys, també podran saber la incidència del canvi climàtic en la producció de bolets.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa