Inici » El medi ambient

Ciències naturalsMekong: afrontant el canvi climàtic

Codi a embedir Copiar

Mekong: afrontant el canvi climàtic

La conca del Mekong està exposada als efectes del canvi climàtic, com tifons, avingudes d'aigua o sequeres. "El medi ambient" mostra com s'ensenya als seus habitants a fer-hi front.


El riu Mekong neix a l'Himàlaia i desemboca al mar de Xina, després de recórrer vora 5.000 quilòmetres i travessar sis estats. El Mekong és el cinquè riu més llarg d'Àsia, vital per a la subsistència de vora 100 milions de persones.


Els habitants de la conca del Mekong han tingut molt poca responsabilitat en les emissions contaminants causants del canvi climàtic, però en poden patir els pitjors efectes. Es preveu que tifons, avingudes d'aigua i sequeres castiguin cada vegada més aquesta regió.


La desforestació agreuja els problemes, perquè erosiona el sòl i disminueix les defenses contra els aiguats. I també perquè molta gent viu dels recursos que obté dels boscos. És el cas d'una remota comunitat de Cambodja. A través d'un programa de cooperació de la Unió Europea amb ONG locals, han rebut el control sobre més de 1.800 hectàrees de bosc, amb la condició d'explotar-les de forma sostenible i de no tallar cap arbre sense permís. També han de patrullar per la selva.


A canvi, poden recollir lliurement tots els altres productes, com bolets, bambú o mel. Així es compleixen dos objectius: lluitar contra la pobresa, donant a la població un mitjà de vida, i mantenir el paper del bosc com a regulador del clima.


Al país veí, el Vietnam, el Mekong s'obre formant un gran delta. Aquí, el gran risc són les avingudes d'aigua, que poden incrementar-se a causa del canvi climàtic. Hi ha gent que té la casa per sota del nivell del riu i ha d'estar preparada per fer front al perill.


I un dels millors llocs on ensenyar què cal fer en cas de catàstrofe són les escoles, com la de Long Thoi. A la festa de final de curs s'organitza una competició. Dos equips han construït rais amb troncs i fan una cursa. Tot això dóna als alumnes idea sobre què cal fer en cas de desastre natural.L'escola actua de corretja de transmissió per difondre la informació a les famílies i al conjunt de la comunitat. A més, prepara les generacions que hauran d'afrontar la major freqüència d'aquests fenòmens extrems. Generacions que pràcticament no hauran contribuït al canvi climàtic, però que en patiran les conseqüències si no actuem.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa