Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsMicrocogeneració , una alternativa eficient

Codi a embedir Copiar

Microcogeneració , una alternativa eficient

La cogeneració, l'obtenció alhora de calor i electricitat, augmenta l'eficiència d'una caldera. Fins fa poc, la microcogeneració s'aplicava només a grans indústries, però ara, tal com mostra "El medi ambient", també es pot fer servir en instal·lacions reduïdes.


L'antiga fàbrica de paper situada al costat del riu Sar, vora Santiago de Compostel·la, es va construir a finals del segle XVIII i va ser la més gran de la Galícia preindustrial. Va ser també molí draper i fàbrica de gel i es va abandonar a la dècada de 1960.


El canal recorda la seva antiga activitat, basada en l'aprofitament de l'energia de l'aigua, que movia una gran roda de molí. Restaurada recentment, s'ha convertit en un hotel-balneari anomenat "A Quinta da Auga". El codi tècnic de l'edificació exigia que la tercera part de les necessitats d'aigua calenta sanitària i d'escalfament de la piscina provinguessin d'energia solar. Però això implicava instal·lar 50 plaques de 2,4 metres quadrats.


Per evitar l'impacte visual, només se n'hi van instal·lar 15, perquè el mateix codi tècnic permet que la resta es compensi amb el sistema anomenat de microcogeneració. A l'hotel hi ha dues calderes.


La cogeneració es basa a aprofitar un combustible, en aquest cas gas natural, per produir, al mateix temps, energia tèrmica i elèctrica. En generar calor i electricitat, l'eficiència és superior a la d'una caldera convencional. Fins ara la demanda de cogeneració es limitava a instal·lacions en grans indústries o en refineries. Però uns equips més reduïts han obert noves perspectives.


L'electricitat generada servirà per a l'autoconsum en el mateix hotel. Això implica un estalvi econòmic per a qui té la instal·lació, però també comporta un benefici general, perquè redueix les emissions de diòxid de carboni. Quan l'electricitat ve de fora, per cada quilovat/hora consumit se n'han perdut dos més en la generació i el transport. Aquesta pèrdua s'evita si l'electricitat es produeix i es consumeix al mateix lloc. En relació amb un sistema amb calderes convencionals, la combinació solar-microcogeneració redueix les emissions a una quarta part.


Un acord entre el grup Gas Natural i Baxi Roca té com a objectiu desenvolupar aquests sistemes en els sectors residencial i terciari. S'espera que en poc temps ja es disposi fins i tot de petites calderes murals que permetran produir calor i electricitat als domicilis particulars.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa