Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsSotavento: un parc eòlic experimental a Galícia

Codi a embedir Copiar

Sotavento: un parc eòlic experimental a Galícia

"El medi ambient" visita el Parc Eòlic Experimental Sotavento, a Galícia, que, a més de produir energia, serveix per dur a terme diverses investigacions encaminades, sobretot, a aconseguir guardar una energia que ara es perd i a aprofitar millor la força del vent.


El nord de Galícia és la zona amb més concentració de parcs eòlics d'aquesta comunitat, que ocupa el tercer lloc de l'Estat en potència instal·lada. Però aquí no només es produeix energia, sinó que també s'investiguen les millors tecnologies per augmentar el rendiment d'aquesta font renovable. A la serra Da Loba, entre les províncies de la Corunya i Lugo, hi ha el Parc Eòlic Experimental Sotavento. Inaugurat l'any 2001, el 51% del seu capital és de titularitat pública i la resta es reparteix entre quatre empreses del sector energètic..


A Sotavento, hi ha 24 aerogeneradors, que produeixen energia suficient per al consum de 12.000 famílies. Amb tot, el més important del parc és que hi ha nou models de molins, fabricats per cinc empreses diferents. Això ens permet comparar-ne les característiques i el rendiment. I fer-ho just al costat d'altres parcs eòlics i de la polèmica central tèrmica de carbó d'As Pontes.


Un dels problemes de l'energia eòlica és la dificultat per ajustar la producció a la demanda, perquè el vent no sempre bufa quan el necessitem. Afinar en les previsions comportaria una millor gestió dels parcs eòlics. Per això, a Sotavento també es comparen diversos models informàtics de predicció de la força del vent. Aquesta recerca s'emmarca en el projecte europeu Anemos i pot contribuir a augmentar la competitivitat de l'energia eòlica respecte a altres fonts.


Però la millor manera d'augmentar l'eficiència seria poder emmagatzemar l'energia. Això és el que s'investiga en un projecte dissenyat i desenvolupat per Gas Natural, amb el suport financer i institucional de la xunta de Galícia. Es tracta d'aprofitar els moments en què la generació d'energia supera la demanda o la capacitat de la xarxa i utilitzar la sobreproducció per obtenir hidrogen. L'energia que es desaprofitaria quedaria així preservada en forma d'hidrogen. Aquí, el gas alimenta un motor, però es podria transportar comprimit o liquat i, fins i tot, a través d'una xarxa de distribució i aplicar-lo a vehicles o en altres usos, com les piles de combustible. Aquí es podran obtenir conclusions sobre el funcionamient i la vida útil dels equips, les estratègies d'operació i identificar les millores tecnològiques necessàries.


En un futur més o menys pròxim, el desenvolupament i la millora d'aquest sistema permetran guardar una energia que ara es perd i aprofitar millor la força del vent.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa