Inici » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaEl blat, un conreu mil·lenari

Codi a embedir Copiar

El blat, un conreu mil·lenari

"El medi ambient" parla dels orígens del blat i recorda com es conreava i se segava temps enrere. De fet, molts pobles de Catalunya celebren festes del blat per reviure aquesta feina tradicional.


Diuen que el blat prové de l'antiga Mesopotàmia i que les primeres plantes salvatges es van conrear, si fa no fa, ara fa 8.000 anys.


I encara avui dia, en aquelles terres, hi ha qui conrea el blat amb el sistema tradicional, aprofitant qualsevol feixa natural per plantar-lo, recollir-lo i portar-lo al poble amb l' única força de les mans.


Ben aviat, però, el blat es va estendre per tot Europa fins a convertir-se en el principal aliment de tota la cultura occidental. Fins fa molt poc, encara es segava a mà, i encara ara molts pobles de la Catalunya central celebren la festa del blat en record d'uns temps que no tornaran i que s'han emportat, entre altres coses, tot un vocabulari lligat a l'activitat.


El blat se segava amb esclopet i volant i s'aplegava de primer en garbes que es lligaven amb un vencill fet del mateix blat. Les garbes s'apilaven en garberes de 20 o 25 garbes cadascuna. Un bon segador podia fer de 7 a 8 garberes cada dia i la temporada s'allargava gairebé dos mesos. El pas següent era carregar el blat al carro i portar-lo cap a l'era. La tracció de sang, en aquells temps, era l'únic mitjà de transport.


Batre el blat era una feinada, però també una festa que aplegava veïns i mainada. La batuda donava finalment la recompensa de la collita i, consistia, bàsicament, a separar el gra de la palla amb l'ajuda de bestiar de peu rodó, que donava voltes a l'era trepitjant el blat una i altra vegada.


El blat queia pel seu propi pes cap a sota, i la palla anava quedant a la part de sobre, a punt de ser recollida amb la forca i emmagatzemada al paller. Encara que sembli fàcil, aixecar un paller demana experiència i traça per assegurar que la construcció escupi l'aigua de la pluja i aguanti el pas del temps.


El gra, mentrestant, passava per la màquina de ventar, que també funcionava de manera totalment manual. Per una banda, el vent expulsava les impureses, i per l'altra en sortia el blat net, a punt per anar cap al molí i ser transformat en farina. Avui dia, és clar, tot això ho fan les màquines, però el blat encara surt de la terra i és la base alimentària de tot el nostre món.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Ciències socials
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa