Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaEnergia i economia: l'exemple danès

Codi a embedir Copiar

Energia i economia: l'exemple danès

Fa anys que Dinamarca demostra amb el seu exemple que lluitar contra el canvi climàtic pot dur a un model més competitiu. "El medi ambient" analitza les mesures que ha pres aquest país per arribar a ser energèticament autosuficient.


La gran presència de bicicletes als carrers i carreteres de Dinamarca no deriva necessàriament de la consciència ecològica, sinó d'una tradició nascuda fa més d'un segle. Els comptabicicletes de Copenhaguen no s'aturen, perquè el 37% dels seus ciutadans es desplacen pedalant, amb l'objectiu d'estalviar temps i fer exercici. I això té una incidència doblement favorable en la salut: per l'activitat física que fan i per la disminució de la contaminació que afavoreixen. Es calcula que només a la capital danesa les bicicletes eviten l'emissió d'unes 300.000 tones anuals de diòxid de carboni.


Un estalvi al qual s'afegeix el mig milió de tones estalviat, de mitjana, cada any des del 1980 gràcies a la política energètica. A Dinamarca, economia, protecció de l'entorn i lluita contra el canvi climàtic van de bracet. La crisi del petroli dels anys 70 va dur el govern a optar, decididament, per l'eficiència energètica i les fonts renovables. L'eficiència va augmentar gràcies a la cogeneració, és a dir, la producció conjunta de calor i electricitat, i a la calefacció centralitzada. En aquest sistema, la caldera no és a les cases, sinó en grans o petites centrals que envien l'aigua calenta i l'electricitat a un grup més o menys nombrós d'habitatges.


Una altra decisió important va ser establir un preu elevat per a l'energia, d'acord amb els costos reals i l'impacte ambiental, i introduir uns impostos per incentivar l'eficiència.


Així, les taxes sobre l'energia permeten reduir la pressió fiscal sobre el mercat laboral. En conjunt, aquestes mesures han significat una empenta a l'economia danesa. El país s'ha convertit en una potència en energia eòlica, que produeix la cinquena part de l'energia total generada. Una part prové de parcs eòlics marins, però per tot el país es poden trobar petits grups d'aerogeneradors que són, normalment, propietat dels veïns de la zona, associats en una cooperativa o societat de propietaris i que venen l'electricitat a la xarxa.


Tot això ha dut Dinamarca a ser energèticament autosuficient i a exportar tecnologia i sistemes d'eficiència. Des del 1990, l'activitat econòmica ha crescut més d'un 40%, però el consum energètic s'ha mantingut estable i les emissions de diòxid de carboni han disminuït un 14%. Dinamarca ha demostrat que la lluita contra el canvi climàtic no perjudica l'economia, sinó que, probablement, la fa més eficient i competitiva.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Ciències socials
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa