Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsA la cacera digital d'espècies

Codi a embedir Copiar

A la cacera digital d'espècies

"Biodiversidad virtual" és una web oberta a tothom per socialitzar el coneixement de la natura. El programa "El medi ambient" mostra com treballen alguns naturalistes que aporten els seus coneixements i les seves imatges a aquesta pàgina web.


En qualsevol lloc, el naturalista pot fer una troballa interessant. Per això, en José Manuel sempre surt al camp amb la seva càmera. Avui, a les dunes de Castelldefels, una planta li crida l'atenció. I tal com suposava, hi troba un visitant: una papallona tigre que s'alimenta en aquest vegetal.


En José Manuel troba un col·lega, en Joan Ramon, i vol ensenyar-li la seva troballa. Les càmeres digitals, a diferència de les de rodet, no imposen gaires límits al nombre de fotografies a fer i tots dos obtenen diverses instantànies. També intercanvien comentaris.


La papallona tigre, de nom científic "Danaus chrysippus", és d'origen africà i està considerada com a vulnerable en el llibre vermell dels lepidòpters ibèrics. No se sap que a Catalunya formi colònies estables fora del Delta de l'Ebre, i per això té interès saber on i quan se l'ha localitzada. I aquí entra en joc la web "Biodiversidad Virtual". Les imatges de la papallona i les erugues i la data i lloc on s'han obtingut aniran a parar al banc de dades de la web.


Ara, en José Manuel prova sort a Can Ganxo, al Garraf, amb l'Eva. Qualsevol imatge pot tenir interès. La web va començar dedicada només a invertebrats i s'anomenava "Insectàrium virtual". Ara té 11 galeries, que cobreixen flora, tot tipus de fauna, geologia, espais naturals i fins i tot etnografia.


És oberta a tothom, perquè, com diuen els promotors, l'objectiu és socialitzar el coneixement de la natura. Proposen que la gent fotografiï el que trobi i enviï les imatges, que seran identificades i classificades per experts. En certa manera, el públic general es converteix en investigador de camp i ajuda a crear un gran banc de dades.


La tecnologia digital facilita totes aquestes tasques. En aquests moments, la web té 123.000 fotos, de les quals 90.000 són d'invertebrats. La meitat dels individus estan identificats i la resta queden en carpetes de treball a l'espera que algú assenyali de quina espècie es tracta. També estan a punt d'inaugurar un projecte anomenat "Taxofoto", un sistema que permetrà a qualsevol persona classificar l'espècie que hagi fotografiat. La web va aconseguint així que tota persona que surt al camp sigui un naturalista en potència.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa