Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEl retorn del vell marí

Codi a embedir Copiar

El retorn del vell marí

La foca mediterrània, o vell marí, està en perill d'extinció. "El medi ambient" recorda la seva presència a les costes catalanes i balears i parla de la seva situació actual.


El vell marí, és a dir, la foca mediterrània, fa 200 anys que vivia arreu de la nostra mar, però ara està en perill d'extinció perquè ha perdut la guerra contra l'espècie humana.


A principis del segle passat, ja devia ser una espècie escassa a les nostres costes, com ho demostra una fotografia del 1922 d'un exemplar mort al port d'Andratx, a Mallorca. Un altre, un mascle mort a Menorca a la dècada de 1940, va acabar a Ciutadella. Durant uns quants dies el van conservar amb gel i va ser exhibit com una atracció de fira: per veure el cadàver calia pagar una pesseta d'entrada.


Les foques són la competència directa dels pescadors, i a principis del segle passat, a les Illes Balears es pagaven cinc duros d'aquell temps com a recompensa a aquell qui n'eliminés una. Hi ha qui en va matar cinc en només un any i, així, exterminades directament per l'home i amb el seu domicili cada vegada més ocupat, les foques han anat desapareixent.


Ara ens queden els topònims, com la cova des Bou Marí, de prop de Cadaqués, que va quedar ben batejada després de l'experiència d'uns pescadors que s'hi van trobar una de les últimes foques de la costa catalana.


La tradició atorgava al vell marí certes propietats màgiques. El seu greix es feia servir per curar ferides i la pell servia com a amulet en el part de les dones i també per fabricar bosses de tabac per als pescadors. Però els seus suposats poders li van servir de poca cosa. Ara, la foca mediterrània està greument amenaçada d'extinció. Només en queden 500 exemplars, la meitat dels quals no viuen a la Mediterrània. El seu refugi és la península de Cap Blanc, a Mauritània. Aquí crien en coves marines que s'esfondren a vegades a causa de la força de les onades.


Aquest any, per primera vegada en molt de temps, una femella ha parit una cria en una platja, com devien fer normalment molts anys enrere, quan els homes eren més escassos i les deixaven més tranquil·les. L'estiu passat, justament, un exemplar es va deixar veure a prop de Mallorca, després de molts anys d'absència. Bons símptomes, sens dubte, però cap garantia de futur per a una de les espècies més amenaçades.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa