Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLes esponges, uns animals diferents

Codi a embedir Copiar

Les esponges, uns animals diferents

Una de les espècies animals més curioses són les esponges, que viuen als fons marins. "El medi ambient" en repassa les característiques en aquest capítol.


A poca fondària, sol haver-hi un munt de peixos petits. Incansables, van d'un lloc a un altre. Però en el medi marí hi ha organismes animals que no es mouen. D'alguns, fins i tot, es podria dir que s'assemblen a les algues.


Algunes roques del fons tenen adherit un recobriment irregular, de color vermell intens, amb uns forats dispersos. Ningú diria que és un animal, però és una esponja.


No són animals rars, ja que actualment hi ha catalogades unes 11.000 espècies, la majoria marines. Les esponges han tingut la capacitat d'adaptar-se amb una certa facilitat a condicions ecològiques canviants i han pogut sobreviure sovint en llocs difícils per a altres organismes.


A pocs metres de fondària, en la zona ben il·luminada, se'n poden trobar algunes espècies, encara que moltes opten per viure en llocs amb poca llum. Són abundants a les parets verticals, entre els peus de les gorgònies i, fins i tot, a l'interior de coves.


Les esponges trenquen qualsevol idea que es tingui sobre el concepte d'organisme animal. No tenen simetria, ni estructures diferenciades com cap, tòrax o abdomen. No tenen òrgans interns, ni fibres musculars o nervioses. La seva estructura és molt simple.


Dins d'una mateixa espècie, les formes dels individus són molt variades, ja que durant el creixement estan influïdes per les condicions ambientals, entre aquestes els corrents o la fondària i la disponibilitat d'aliment. Pel seu interior, hi ha un corrent continu d'aigua que surt per uns forats visibles a ull nu. Aquesta circulació arrossega partícules orgàniques, bacteris i petits organismes que són la base de la seva nutrició.


La gamma de colors i formes de les esponges que es poden trobar en una cova o en un túnel submarí és molt variada. Aquests animals són dels organismes més antics que es coneixen. Existeixen fòssils d'esponges del període precambrià, de fa més de 600 milions d'anys. Algunes tenen precursors, que ja eren abundants en el juràssic, fa entre 146 i 200 milions d'anys.


Aquests animals senzills i primitius sembla que haurien de tenir molts depredadors. Si es miren els hàbits alimentaris dels peixos que viuen prop del fons, es pot deduir que cap en menja. Capturen petits crustacis, cucs, mol·luscos i altres animalons. Però, per a ells, les esponges no existeixen. El motiu és que tenen substàncies tòxiques i espícules punxants al seu cos, que fan desistir la majoria de depredadors. Tan sols alguns petits mol·luscos nudibranquis, com la "vaqueta suïssa", s'han especialitzat a digerir aquests animals.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa