Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsTajikistan: canvi climàtic al cor de l'Àsia

Codi a embedir Copiar

Tajikistan: canvi climàtic al cor de l'Àsia

Geogràficament, econòmicament i políticament, el Tajikistan ocupa un espai remot. Però això no ha impedit que li arribin els efectes del canvi climàtic, tal com explica aquest capítol d'"El medi ambient".


L'antiga república soviètica del Tajikistan és el país més pobre de l'Àsia Central i ara fa front al risc de veure com es redueix un dels seus recursos vitals: l'aigua.


La glacera de la vall de Zerafashan n'és un exemple. Des del 1927, ha reculat 3 metres, però més de la meitat del retrocés s'ha produït en els últims 20 anys. Com saben a l'Agència d'Hidrometeorologia, això comporta una disminució dràstica dels recursos hídrics, però també un augment del risc d'avingudes d'aigua.


Les riuades i les esllavissades ja han causat l'ensorrament de cases i la pèrdua de vides humanes. Alguns pobles són abandonats i les poques famílies que s'hi queden viuen amb la por permanent d'una nova catàstrofe.


Les avingudes d'aigua i els fangs també han fet augmentar el risc de malalties. Molts nens que beuen l'aigua del riu tenen problemes mèdics, cosa que també passa a molts adults.


La Unió Europea ha dut endavant projectes de cooperació perquè les poblacions tinguin aigua potable. El sistema de purificació instal·lat per una ONG ha reduït el nombre de nens que cauen malalts per aquesta causa.


Un dels problemes és que el patró de pluges s'ha alterat totalment. L'últim any ha estat molt humit, però els dos anteriors hi va haver sequera. La falta d'aigua per regar resulta fatal en un país on l'exportació de cotó és una de les principals fonts d'ingressos.


Un últim problema és la producció d'electricitat. L'hivern de l'any passat, el país va quedar pràcticament paralitzat perquè la principal planta hidroelèctrica, la de Nurek, no va poder generar prou electricitat a causa dels baixos nivells de l'aigua. Es preveu que això passi més sovint en el futur. Amb el retrocés de les glaceres, el Tajikistan va perdent un recurs bàsic. A més, diversos països veïns depenen de l'aigua que neix en aquestes muntanyes, i si el canvi climàtic s'agreuja hi pot haver un dramàtic efecte en cadena.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa