Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsL'any dels esquirols

Codi a embedir Copiar

L'any dels esquirols

L'esquirol és un dels rosegadors més coneguts de la nostra fauna i segurament l'únic que desperta simpatia en comptes de rebuig. "El medi ambient" mostra com en tenen cura al Centre de Fauna de Torreferrussa.


L'esquirol és un parent de les rates, però té la cua peluda i estufada, s'alimenta de pinyons i viu a dalt dels arbres. El trobarem a tots els boscos de Catalunya, sobretot als de coníferes, però també als caducifolis. L'any 2009, si s'ha de jutjar per les entrades als centres de recuperació de fauna, tot els va anar de cara.


Només al centre de fauna de Torreferrussa, que depèn del Departament de Medi Ambient i Habitatge, hi van arribar 44 esquirols, tot un rècord que duplica fins i tot les entrades d'altres anys. D'una banda, l'abundància d'aliment i les temperatures suaus van afavorir la reproducció, fins al punt que al mes de febrer ja van arribar les primeres cries. D'altra banda, les intenses ventades de la primavera van fer caure nius habitats que van poder ser rescatats amb èxit i portats al centre. De ben petits, de vegades amb els ulls clucs, l'alimentació consta de petites dosis de llet, imitant el que faria la seva mare. Cada dues hores, dia i nit, una feina intensa que s'allarga unes quantes setmanes.


La recompensa final per als responsables i els treballadors del centre és poder tornar els esquirols una altra vegada al bosc. Però el procés és lent. Primer els cal passar per una fase d'adaptació en gàbies grans sense cap contacte amb els humans, per evitar que s'acostumin a la presència dels cuidadors i relacionin les persones amb la teca. L'última operació serà obrir les portes de la gàbia i deixar que ells mateixos surtin quan vulguin i reprenguin el contacte amb el bosc que un dia van deixar per accident. A partir d'aquí, ells mateixos seran els responsables del seu futur. L'èxit dependrà de la sort i de la capacitat d'adaptació.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa