Inici » El medi ambient

TutoriaCiències naturalsContaminació, salut i economia

Codi a embedir Copiar

Contaminació, salut i economia

Durant les últimes dècades, diversos estudis científics han establert un lligam clar entre contaminació i salut. Ara els investigadors han fet un pas més: calcular els beneficis sanitaris i econòmics de reduir la pol·lució. "El medi ambient" en parla en aquest capítol.


Un estudi fet pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), en 57 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, ha conclòs que reduir la contaminació fins als nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut implicaria 3.500 morts anuals menys. Segons l'estudi, encarregat per les conselleries de Salut i de Medi Ambient i Habitatge, també disminuirien de manera important les crisis asmàtiques en nens i en adults, i les bronquitis cròniques.


L'estalvi en assistència mèdica i baixes laborals i la quantificació, sempre complexa, del valor atorgat a les vides humanes i a la salut porta a calcular que els beneficis econòmics serien de 6.400 milions d'euros anuals. Per als investigadors, si fem el balanç entre els costos i els beneficis, les conclusions seran clares.


La meitat d'aquesta contaminació prové del trànsit, sobretot de vehicles pesants que, a més, circulen moltes més hores que els vehicles particulars.


Les partícules contaminants no provenen només dels tubs d'escapament, sinó en gran part del fregament amb l'asfalt i dels frens. Per això els efectes poden variar molt en petites distàncies. Entre la calçada i la vorera d'una via molt transitada hi ha una reducció dels nivells. I a 50 metres ja s'observa una disminució molt significativa.


Altres estudis, com ara alguns que també ha fet el CREAL, mostren que un dels efectes més importants es produeix en el sistema cardiovascular. I això també comporta un gran cost social.


Alguns efectes són aguts i immediats: dos dies després d'un pic de contaminació es registra un augment de les morts per infart de miocardi. Altres efectes són crònics i se'n poden apreciar les conseqüències al cap d'uns mesos. El que sembla fora de dubte és el lligam directe entre contaminació, salut i economia.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Educació per la ciutadania, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa