Inici » Quèquicom

Ciències naturalsBacteris: de l'intestí a Mart

Codi a embedir Copiar

Bacteris: de l'intestí a Mart

Amb el títol genèric de "Bacteris: de l'intestí a Mart", "Quèquicom" mostra la importància que tenen els bacteris (els primers organismes vius que van aparèixer a la Terra) en l'alimentació dels humans. També es parla de la malatia de Crohn i de l'existència de bacteris al planeta Mart.


Els bacteris són capaços de sobreviure en ambients extrems i són fonamentals per al manteniment de la vida a la Terra.


El programa mostra un reportatge sobre la recerca bacteriana que el reporter del programa Pere Renom ha dut a terme a la serra de Collserola i al delta de l'Ebre, on el microbiòleg Jordi Urmeneta ensenya els "tapets" microbians, anàlegs als primers ecosistemes que van aparèixer al planeta fa 3.700 milions d'anys.El doctor Francisco Guarner, del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, explica que el sistema digestiu té una relació de simbiosi amb els bacteris dels intestins, on hi troben aliment i a canvi ens faciliten l'absorció de nutrients. Quan la flora no és estable es generen problemes digestius crònics com la malaltia de Crohn, una inflamació dels intestins. A l'Albert Santana l'hi van diagnosticar als 15 anys i des d'aleshores n'ha anat tenint diferents brots. Per trobar-ne la cura, investigadors de la Vall d'Hebron tracten de determinar la composició exacta de la flora intestinal humana.


Sembla que també hi hauria bacteris al planeta Mart, on arribar-hi serà una missió impossible si no s'aconsegueix domesticar els bacteris perquè fabriquin part de l'aliment que necessiten els astronautes i en reciclin els detritus.


"Quèquicom" fa un viatge des de la malaltia intestinal de Crohn fins al projecte Melissa, de l'Agència Espacial Europea i la UAB, que pretén recrear en miniatura l'ecosistema bàsic de la Terra.
  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa