Inici » Resultats de cerca » Tarasca

Ciències socialsPort de Blanes

Codi a embedir Copiar

Port de Blanes

"Tarasca" fa el seguiment, durant un dia, de les activitats del port de Blanes, d'on cada dia surten 300 pescadors. Les protagonistes del reportatge són quatre embarcacions que fan servir arts de pesca diferents: una teranyina, una d'arrossegament, una de tresmall i una de palangre.


El turisme va afectar d'una manera directa la pesca a totes les poblacions de la Costa Brava. A Blanes, en canvi, la tradició pesquera va continuar arrelada entre molts joves. Les bones comunicacions amb Barcelona han afavorit l'existència i la pervivència d'una bon mercat del peix.


El mar de Blanes té un fons considerable. La flota blanenca depèn de la profunditat dels diferents caladors per practicar els seus arts. Els fondals més importants es troben relativament a prop del port i això afavoreix el constant anar i venir dels pescadors.


Com cada dia, les barques tresmalleres es preparen per sortir a la mar des del port de Blanes. El tresmall és un art de pesca que té molta tradició a Catalunya.


Una d'aquestes barques és la "Pirata", que, un cop ha arribat a un lloc idoni per a la pesca, hi cala el tresmall. La xarxa està formada per tres peces de malla lligades per la part superior, amb suros, i per la part inferior, amb ploms. En el tresmall, el nombre de peces és variable. Un cop calada, la xarxa funciona com una barrera, que els peixos no poden esquivar. Amb el tresmall es capturen llagostins, sípies, llenguados, molls, orades, lluç i llobarros, entre d'altres.


El tresmall queda calat al mar durant 12 hores. Aquest art de pesca és estàtic: això vol dir que, quan es deixa la xarxa al calador, no es toca fins que es recull.


Una altra embarcació que surt de Blanes és la teranyina "Família Palaus". Amb la teranyina es pesca sorell, anxova, sardina, verat, boga i bonítol. Són peixos migratoris que es concentren al voltant del plàncton en suspensió que vaga pels corrents marins. La teranyina és un dels principals arts de pesca a la Mediterrània.


De matinada, la flota d'arrossegament espera el senyal per sortir a pescar. A les 6 del matí, comença la jornada de pesca.


"Mariner" és una barca mitjana d'arrossegament de la flota de Blanes. L'art d'arrossegament consisteix a calar, a una velocitat d'uns 1,4 nusos, una xarxa allargada de niló o de fibra de plàstic al fons del mar. Un cop dins l'aigua, és arrossegada pel vaixell a una velocitat d'uns 2,8 nusos, en funció dels accidents del sòl marí.


La barca "Ferma" és un palangrer. A unes 6 milles de la costa, hi calen el palangre. Aquest art de pescar consisteix en una corda, que fa entre 200 i 2.000 metres, que rep el nom de "mare", d'on pengen les bressolades, unes cordetes proveïdes d'hams.


Un cop les barques han arribat a port, a la Llotja es prepara la subhasta i les trameses de peix per als diferents mercats. A la Llotja, s'hi fan dues subhastes, la del matí i la de la tarda.


Una de les imatges més tradicionals del port de Blanes és la dels armadors remendadors de xarxes. Avui, gairebé totes les xarxes es fabriquen mecànicament. Els nilons i els plàstics han substituït les fibres naturals, com el cotó i el cànem, en la confecció de les malles.


Una altra feina present al port de Blanes és la dels gruistes. La grua del port aixeca al moll tota mena de càrregues, especialment barques.


Les drassanes han estat la indústria tradicional de més relleu i prestigi de Blanes. Es tenen notícies dels mestres d'aixa blanencs des del segle XIV.


Entre els oficis del mar, un dels més desconeguts, però amb més història, és el del calafat. Durant segles, els calafats han construït i reparat tot tipus d'embarcacions. A Blanes, encara és corrent veure'ls enfeinats a les petites factories que hi ha a la vora del moll.


Al port de Blanes, també hi ha un submarinista professional, que es capbussa a la mar quan hi ha un embolic de caps a l'hèlix d'alguna embarcació o cal fer-hi alguna soldadura sota l'aigua.
  • Programa Tarasca
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Fund. Ràdio i TV Locals de Catalunya
  • Any de producció 1998
  • Durada: 49min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa