Inici » Resultats de cerca avançada » Quèquicom

TutoriaL'estrès: un guardaespatlles perillós

Codi a embedir Copiar

L'estrès: un guardaespatlles perillós

En aquest capítoll de QUÈQUICOM? el cap de psiquiatria de l'Hospital Clínic de Barcelona, Joan de Pablo, i l'investigador Antonio Aemario ens diuen que mantenir la sensació de control és bàsic per no tenir estrès. Posar-se en tensió per respondre a determinats reptes és bo i necessari; però hi ha un problema de límits, perquè aquestes armes que hem acumulat es poden girar en contra nostre, sobretot si donem una resposta desproporcionada a signes d'alarma injustificats. És l'estrès negatiu.


Mariña és una comercial de 32 anys que, com a conseqüència de l'estrès ha d'anar al lavabo fins a 18 vegades al dia: se li ha desenvolupat la malaltia de la síndrome del colon irritable i la seva vida personal i professional s'han trastocat. El digestòleg Javier Santos, investigador de la Vall d'Hebron, li diu que tant important com el tractament hospitalari és que ella aprengui a relaxar-se amb determinats exercicis físics i de respiració.


Però l'estrès no és forçosament dolent, de fet, és necessari per sobreviure. És l'adaptació evolutiva animal a una situació d'alarma: el cos es prepara per atacar o per fugir.


Durant el reportatge, la reportera Samantha Vall, que té vertigen, experimenta l'estrès agut mentre puja a una atracció del Tibidabo. Aquest estrès cessa quan Samantha torna a trepitjar terra ferma.


Però l'organisme humà no està preparat per suportar les amenaces psicològiques constants pròpies de la societat moderna. I és que, en ocasions, aquestes amenaces són més internes que externes.


Tenir preocupació o angoixa de tant en tant és normal, però patir sempre i per tot, no, perquè fa entrar en una impressionant ruleta de les malalties.


L'investigador Antonio Armario assegura que l'estrès crònic afecta estructures del cervell fins al punt que fa perdre memòria. Ho estudia amb rates a la UAB.


El cap de psiquiatria de l'Hospital Clínic de Barcelona, Joan de Pablo, diu que mantenir la sensació de control és bàsic per no tenir estrès. Ressalta que, contràriament al que es podria pensar, encarar clarament els problemes és un primer pas per resoldre l'estrès, com ho és aprendre a prioritzar les activitats de la vida. En altres paraules, es podria dir que, quan són degudes a l'estrès, les malalties del cos tenen relació amb les malalties de l'ànima i llavors la solució és global.


No es pot afirmar que qui tingui estrès acabarà malalt per força, però, si la persona té una predisposició a l'estrès, pot desencadenar la malaltia; i, si ja ho està, és possible que empitjori. I és que l'estrès és un guardaespatlles molt perillós.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 25min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa