Inici » Resultats de cerca avançada » Quèquicom

TutoriaCiències naturalsUn menú nutrigenòmic i el Peta Zeta

Codi a embedir Copiar

Un menú nutrigenòmic i el Peta Zeta

"Quèquicom" ens explicar què és un menú nutrigenòmic, una dieta específica per a cada persona, que li permet combatre amb els aliments els seus dèficits personals. El programa científic del 33 ho explica amb diversos exemples, com ara el reporter Miquel Piris, que es fa una anàlisi d'ADN per dissenyar una dieta que compensi nutritivament les carències dels seus gens.


Per seguir els consells del metge, el reporter del "Quèquicom" va a la Fundació Alícia perquè el químic Pere Castells li expliqui com pot cuinar perquè els aliments no perdin nutrients i conservin tot el gust. Així descobreix que la verdura es pot cuinar amb bosses de plàstic, perquè conservi les seves essències, i que la sal s'ha de posar al peix blau després de fregir-lo i no pas abans.


Al plató s'explica el procés de l'osmosi, un intercanvi de molècules provocat per les sals. Marc Boada deixa reposar un ou sense closca en aigua destil·lada. L'ou es va inflant fins que està a punt d'explotar, perquè les sals que hi ha a dins atreuen l'aigua. Si es cuina un aliment en aigua sense ni una mica de sal, l'aigua entrarà dins de les cèl·lules d'aquella substància i durant l'ebullició es rebentaran, i llavors el contingut nutritiu passarà al caldo. En conclusió: si volem un brou consistent, la sal s'hi ha de posar al final, però, si el que volem són verdures saboroses, hi hem de posar la sal al principi, perquè l'equilibri de sals entre els vegetals i l'aigua d'ebullició farà que no es dissolgui la substància.


.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa