Inici » El medi ambient

Ciències naturalsBiocombustibles de segona generació

Codi a embedir Copiar

Biocombustibles de segona generació

En el tema dels biocombustibles cal separar el gra de la palla. I això és el que es fa, en certa manera, a la planta de l'empresa Inbicon, a Kalundborg, Dinamarca.


En la planta que l'empresa Inbicon té a Kalundborg, Dinamarca, la matèria primera és un residu agrícola: la palla de blat. D'aquesta manera, no s'utilitzen les parts comestibles de les plantes. El producte obtingut és un dels anomenats biocombustibles de segona generació, concretament, etanol.


El primer pas és triturar la palla per separar-ne la lignina, que seria l'esquelet que aguanta les plantes llenyoses. La lignina no es llença, sinó que també es fa servir per obtenir energia.


El compost que es volia separar és la cel·lulosa, que forma la base estructural de les plantes. En el procés dissenyat per Inbicon, la cel·lulosa es transforma en líquid. I aquí hi entren en joc els enzims, catalitzadors biològics que són imprescindibles perquè es produeixin certes reaccions.


Tot i ser una planta de demostració, quan estigui en ple funcionament aquí s'hi tractaran diàriament cent tones de palla, que al cap de l'any hauran permès produir cinc milions i mig de litres d'etanol. Aquest producte es farà servir barrejat amb gasolina en vehicles de motor i reduirà fins a una sisena part les emissions de diòxid de carboni.


Però el preu dels enzims encara és massa elevat. Per això, les empreses de biotecnologia busquen processos més rendibles, conscients del que pot significar aquest sector d'aquí a un temps. Es calcula que l'any 2020 el mercat mundial del bioetanol de segona generació superarà els 50.000 milions d'euros anuals.


Un dels grans avantatges de l'etanol respecte d'altres biocombustibles és que no caldrien adaptacions dels motors ni gaires canvis en la distribució. Els cotxes actuals admeten gasolina que tingui fins a un 25% d'etanol. En països com Suècia hi ha els anomenats cotxes "flexi-fuel", que poden funcionar tant amb gasolina com amb etanol.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa