Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLa termoregulació: estalvi energètic natural

Codi a embedir Copiar

La termoregulació: estalvi energètic natural

Mantenir el cos a una temperatura constant, com fem tots els mamífers i també fan els ocells, té molts avantatges, però també representa una despesa energètica molt gran.


Per tal de reduir la despesa energètica hi ha solucions, com un pelatge hivernal ben espès i aïllant, que redueixi al màxim les pèrdues de temperatura corporal. També surt a compte hivernar, és a dir, parar gairebé del tot l'activitat del cos quan la despesa energètica per mantenir-lo actiu és massa gran.


Una altra estratègia és ser més gros. Un cos gros té menys superfície en relació amb el seu volum, i, per tant, pot mantenir la temperatura constant amb menys esforç. Per aquesta raó, els mamífers nòrdics sempre són més grans que els seus parents que viuen en terres calentes del sud.


Ara bé, hi ha encara una altra estratègia, que, de fet, és la primigènia: mantenir el cos a una temperatura variable en funció de l'ambient. Així viuen els peixos, els amfibis i els rèptils, i pel que sembla, no els va malament del tot. A dins de l'aigua, els canvis de temperatura són sempre suaus, però a terra és molt diferent. No són animals de sang freda, com tantes vegades ens han dit, sinó de temperatura variable en funció de l'ambient. Ells saben millor que ningú com aprofitar les hores de sol per escalfar el cos. I després, això sí, han de buscar l'ombra: un rèptil es pot morir tant de massa fred com de massa calor. El resultat, però, és que el cos manté la temperatura a base de petits desplaçaments estratègics: prendre el sol no porta feina i escalfa el cos, i estar amagat a l'ombra per refrescar-se tampoc no representa un gran esforç.


Res a veure, per exemple, amb els homes, que gastem molta energia per mantenir el cos calent i quan fa calor hem de suar per refrigerar-nos, perdent líquid que després haurem de recuperar. Els rèptils, en aquest cas, són energèticament més eficients, mengen menys i es mouen menys i, per tant, el seu cos no treballa tant i no té tant desgast. Amb aquest sistema, és clar, no és gens estrany que les tortugues visquin més de cent anys.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa