Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsGaroines, problemes de supervivència

Codi a embedir Copiar

Garoines, problemes de supervivència

Després de marxar de Marsella perquè, segons explica, allà no es prenien prou mesures de protecció. Olivier Mouton surt del port de Sant Feliu de Guíxols per anar a pescar garoines des de fa vuit anys.


A Marsella es permetia el marisqueig amb bombones d'aire comprimit i això va extingir pràcticament aquests animals.

A la zona on pesca ara, l'Olivier també ha notat una presència menor d'eriçons de mar, garoines o, com se'n diuen a Sant Feliu, "oriços". Ara ha d'anar més lluny de la costa i baixar entre 7 i 10 metres. Per protegir l'espècie i evitar-ne la sobreexplotació, es va establir una veda de sis mesos i ara els mariscadors només poden treballar entre l'1 d'octubre i el 31 de març. Però el problema que més preocupa l'Olivier i els seus col·legues és el dels pescadors furtius.


Per lluitar contra això i per donar garanties sanitàries, els mariscadors de garoines han de tenir una llicència específica i treballar per a una confraria. Aquí és on les garoines es mesuren, per comprovar que no se n'han capturat de massa petites, i es pesen. També es garanteix la traçabilitat del producte empaquetant-lo en xarxes que es tanquen i que portaran una etiqueta amb el número de llicència del mariscador, la data i el pes. Només així es podran comercialitzar.


Després de diversos estudis sobre la densitat de les poblacions, la Direcció General de Pesca de la Generalitat va establir, l'any 2008, mesures per afavorir la recuperació de l'espècie. La més important va ser no donar més permisos nous de mariscadors de garoines. L'allargament del període de veda va ser una mesura estudiada i finalment rebutjada, cosa que va aixecar força debat i la crítica de grups ecologistes i de la major part dels mariscadors. Però els temporals i la pesca furtiva són també dos elements molt importants que afecten els eriçons de mar.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa