Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEl món dels mol·luscos

Codi a embedir Copiar

El món dels mol·luscos

El nàutil és un representant viu d'un grup de mol·luscos cefalòpodes que van aparèixer a la Terra fa sis-cents milions d'anys. Els gasteròpodes i els bivalves són altres grups d'uns animals representats per milers d'espècies diferents.


Sembla un calamar vivint dins un cargol, però no ho és. És un nàutil, un representant viu del grup dels ammonites del Juràssic, uns mol·luscos que van aparèixer a la Terra fa ni més ni menys que sis-cents milions d'anys. Avui dia només en queden quatre espècies comptades que viuen en aigües profundes del Pacífic. Els nàutils tenen ulls grossos, entre seixanta i noranta tentacles i una conquilla que els protegeix el cos. Sens dubte, és la prova física que els mol·luscos cefalòpodes, com els nàutils, els pops i els calamars, estan ben emparentats amb els mol·luscos gasteròpodes, com els cargols.


Els mol·luscos cefalòpodes es troben entre els invertebrats més avançats des del punt de vista neurològic. Com ve a dir el seu nom, porten els peus al cap. I, com la major part de mol·luscos, encara viuen al mar, d'on en són originaris. Els calamars gegants, que pertanyen a aquest grup, poden pesar més de mitja tona i fer més de deu metres de llarg i són, per tant, tot un rècord en el món dels invertebrats. Però els cefalòpodes representen només una centèsima part de les gairebé cent mil espècies de mol·luscos conegudes en l'actualitat.


La immensa majoria de mol·luscos són gasteròpodes, és a dir, són cargols, cargolines i llimacs que poden viure al mar, en aigües dolces o en terra ferma, però que tenen una forma molt particular. Gasteròpode significa "amb els peus al ventre". I així són, amb un peu a sota el cos que els permet moure's, encara que sigui a poc a poc, i una llengua raspadora o ràdula per a rosegar el menjar. La major part tenen una conquilla calcificada que els protegeix el cos.


El tercer grup de mol·luscos, pel que fa al nombre d'espècies, són els bivalves. Una altra vegada, com diu el seu nom, es caracteritzen per les dues valves més o menys simètriques que els protegeixen el cos. N'hi ha unes tretze mil espècies, la major part marines, i les seves conquilles són tan dures que s'acumulen a les platges fins que no s'han descompost. Semblen restes inútils, però no ho són pas. Al registre fòssil es conserven molt bé, i ens han servit per datar moltes pàgines de l'evolució.


A Europa, hi ha qui en fa col·lecció i a l'Àfrica, en canvi, les barregen amb quitrà i asfalten carreteres com si es tractés d'una grava qualsevol. A la natura, en canvi, les conquilles tenen molta més utilitat: serveixen, per exemple, per fer de casa a mil quatre-centes espècies de crancs ermitans.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa