Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsSatèl·lits en suport dels pastors de rens

Codi a embedir Copiar

Satèl·lits en suport dels pastors de rens

La professió de pastor de rens requereix una bona informació meteorològica. L'Agència Espacial Europea, l'ESA, els ajuda.


Lapònia és una de les regions més remotes i menys poblades del món. En un territori com quatre vegades Catalunya, només hi viuen dos milions d'habitants. El blanc domina sobre tots els altres colors i tenir cura dels rens és una ocupació ben usual. Però, tot i ser animals molt ben adaptats a aquest clima, mantenir-los en bones condicions no és fàcil si no es coneix l'evolució del temps. Una bona informació és vital per dur els rens a menjar en el moment adequat, com saben els ramaders lapons.


L'Agència Espacial Europea, l'ESA, intenta facilitar la feina als pastors. "Polar View" és un projecte de l'ESA que utilitza dades de satèl·lit per elaborar mapes d'alta resolució de la distribució del gel. Diversos satèl·lits d'observació del planeta, com l'Envisat, recullen contínuament dades de la superfície, de l'atmosfera, dels oceans i dels casquets polars.


Les dades es transmeten al centre de Frascati, a prop de Roma, on es processen. Allà, models matemàtics molt sofisticats permeten saber dades sobre el gel i la neu en un dia i un lloc determinats. La informació s'envia en temps real i és accessible via Internet.


Però amb els satèl·lits no n'hi ha prou. Investigadors com Anna Kotu fan mesures sobre el terreny. La combinació de totes les dades oferirà mapes i previsions meteorològiques més precisos, just el que necesiten els pastors de rens.


Més enllà de la informació directa per als lapons, aquesta feina ajuda a valorar l'impacte del canvi climàtic als pols. Les dades són essencials per tenir models més acurats sobre aquest fenomen i preveure'n l'evolució.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa