Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsGenètica dels ratpenats

Codi a embedir Copiar

Genètica dels ratpenats

Estudiar els ratpenats no és gens fàcil. Només a Catalunya, n'hi ha prop de trenta espècies, algunes de les quals són tan semblants entre elles que amb prou feines els especialistes les poden identificar a primera vista.


L'àrea d'investigació en quiròpters del Museu de Granollers treballa des de fa anys estudiant els ratpenats de la major part de parcs naturals del país. Però, tot i així, sent com són dels millors experts del país, es troben sovint amb el que anomenen espècies bessones, és a dir, espècies tan semblants entre elles que fins i tot la ciència les ha confós durant molts anys. Avui dia, per sort, el laboratori pot escatir el que la natura guarda ben amagat. Només cal agafar una petita mostra de teixit del patagi i fer-la analitzar.


Les mostres recollides a Catalunya arriben al laboratori en mostres petites ben identificades. Aquí, per començar, les tracten per extreure'n l'ADN, és a dir, el material genètic propi i exclusiu de cada exemplar. Primer de tot, en separen les dues cadenes, identifiquen les seqüències que interessen per a la identificació específica i les amplifiquen amb l'ajuda d'un enzim i un termooscil·lador, un aparell que gira a gran velocitat i a diferents temperatures i que permet obtenir moltes còpies del mateix fragment d'ADN. Fet això, la fase final és l'organitzador de seqüències, que compara les mostres amb altres mostres del banc de dades. El grau de semblança entre les mostres indica si estem parlant d'espècies diferents, de subespècies o de variants dins d'una mateixa població.


L'estació biològica de Doñana té una col·lecció de fins a cent quaranta mil vertebrats de tot el món que pertanyen a més de cinc-centes espècies diferents, bona part de les quals són ratpenats procedents de tots els racons del món. Tota una biblioteca oberta que va començar el segle passat a base de recol·lectar exemplars per sacrificar-los en nom de la ciència. Avui dia, les coses han canviat i ja no es capturen animals només per augmentar la col·lecció. Però això no treu l'interès científic de la mostra. Morts per morts, tant se val treure el màxim profit de la col·lecció.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa