Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

TecnologiaMillora de verdures locals

Codi a embedir Copiar

Millora de verdures locals

Investigadors de la Fundació Miquel Agustí, promoguda per l'Ajuntament de Sabadell i la Universitat Politècnica de Catalunya, busquen com millorar productes com els calçots o els fesols.


Els calçots de Valls, els veritables calçots de Valls, amb Indicació Geogràfica Protegida, són molt més que cebes grillades. Cada temporada se'n recullen uns 5 milions, però aquesta xifra no és més que un 10 per cent de tots els calçots que es consumeixen. Els Calçots de Valls han de tenir una llargada i un perímetre determinats. Si en fan més o en fan menys es descarten. És clar que els descartats tindran un preu inferior.


Fer que les cebes donin un bon nombre de calçots de les mides regulades és el que intenten al camp del costat investigadors de la Fundació Miquel Agustí, promoguda per l'Ajuntament de Sabadell i la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquí hi ha 850 plantes, seleccionades d'entre 5 mil. El jove Joan Simó fa quatre anys que prepara la tesi doctoral buscant la ceba ideal, la ceba que tregui 14 o 15 calçots de bona mida, dolços i cremosos. L'any que ve els pagesos del Camp de Tarragona ja començaran la producció comercial fruit de les seves investigacions.


Aquesta és la cuina dels tastes. Avui no toca calçot de Valls, avui hi ha fesols al plat. Els investigadors de la Fundació Miquel Agustí proven la rugositat de la pell, la farinositat del cor i la intensitat del gust. Fa gairebé 15 anys que busquen la manera de millorar el gust i la producció de les mongetes del ganxet i de Santa Pau.


Francesc Casañas lidera aquestes investigacions de millora de varietats agrícoles tradicionals que comença en hivernacles de Viladecans. Els principals objectius de la Fundació són recuperar totes les varietats tradicionals d'interès a Catalunya i fomentar l'ús de les comercialment més interessants.


La Fundació està oberta a investigar per millorar llavors que grups d'agricultors els proposin. Les dificultats de conservació de les varietats locals i la globalització dels mercats han propiciat que el pagesos arraconin les antigues llavors. La potenciació de les varietats tradicionals, doncs, va lligada al consum de proximitat.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa