Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsL'energia eòlica i l'Empordà

Codi a embedir Copiar

L'energia eòlica i l'Empordà

L'empresa Gamesa va promoure fa un any un seguit de petits parcs eòlics de menys de 10 megawats a 32 municipis de l'Alt Empordà. El Medi Ambient explica com veïns, autoritats municipals i comarcals discrepants es van mobilitzar per evitar la dispersió. A través del Consell Comarcal van impulsar la recerca per provar la viabilitat de concentrar els aerogeneradors.


Després d'avaluar el vent, la proximitat d'espais naturals o monuments culturals protegits i les concentracions urbanes, l'estudi de l'Institut Cerdà ha determinat diverses zones on instal·lar els parcs eòlics i els alcaldes es van decidir pel més pròxim de l'anomenat corredor d'infraestructures de la comarca, que concentra carreteres, trens, autopistes i línies elèctriques d'alta tensió. La proposta permet abaratir costos d'evacuació i preservar el paisatge sense perdre capacitat de generació.


Pocs dies després de la proposta comarcal, la Conselleria d'Economia va fer saber la seva proposta de zones prioritàries per fer parcs eòlics per tot Catalunya. A l'Empordà preveu la presència de molins fins a fer 200 megawats d'energia elèctrica. Canvien algunes localitzacions, més pròximes a la serra de l'Albera, però no diu res dels projectes de miniparcs de Gamesa a la meitat dels municipis empordanesos.


El consens viable per a l'àrea eòlica més gran de Catalunya sembla més dificultós en altres municipis dels 43 d'onze comarques on està previst desenvolupar parcs eòlics. L'objectiu del govern és multiplicar per sis l'electricitat generada per aquest sistema i passar dels 1.500 Gigawat/hora actuals a 8.800 d'aquí a 5 anys.


Actualment, hi ha 28 parcs eòlics en funcionament a Catalunya. Tots en comarques tarragonines, a la Segarra i a l'Anoia. N'hi ha 4 en construcció i 35 d'autoritzats, la majoria fora de les àrees projectades ara pel govern.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa