Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsLa nostra biodiversitat interna

Codi a embedir Copiar

La nostra biodiversitat interna

Sabem moltes coses sobre la diversitat biològica del nostre voltant, però no som conscients de la gran diversitat de microorganismes que tenim al nostre cos i que són essencials per viure. El Medi Ambient ens ho explica.


Al cos humà hi ha entre 1 i 2 quilos de bacteris, la major part dels quals es troben a l'intestí, però també a la pell, cavitats nasals, boca i, en les dones, a la vagina.


MetaHIT és el nom d'un projecte europeu en el qual participa l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron. L'objectiu és identificar els gens dels bacteris de l'intestí humà. Fa milions d'anys que aquests microorganismes viuen dintre nostre. Realitzen funcions essencials: ajuden a digerir aliments, a assimilar nutrients i a generar defenses contra infeccions. Microorganismes i humans tenen una relació de simbiosi, amb beneficis mutus.


Els investigadors busquen l'anomenat metagenoma humà, que inclou els gens propis dels humans, que no arriben a 30.000, i els dels microorganismes que contribueixen a funcions essencials, que superen els 3 milions. En definitiva, tenim moltes més cèl·lules i molts més gens d'aquests hostes que no pas del nostre propi organisme.


Les mesures d'higiene i els antibiòtics han augmentat l'esperança de vida. Però en les últimes dècades han guanyat importància patologies que eren molt minoritàries, com malalties inflamatòries intestinals o al·lèrgies. Això pot ser degut al fet que hem eliminat bacteris patògens, però també flora bacteriana beneficiosa. A la Vall d'Hebron s'aplicaran aquestes recerques a conèixer millor i prevenir o tractar la malaltia de Crohn, la colitis ulcerosa i altres afeccions abans molt rares.


A llarg termini, aquestes investigacions podran donar molts més fruits. De moment, el que es recomana és portar una dieta tradicional, amb menys menjars elaborats i on els vegetals tinguin un gran pes, per alimentar aquests bacteris sense els quals el nostre organisme no es podria desenvolupar correctament.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa