Inici » Resultats de cerca » Quèquicom

TecnologiaLa paella al natural

Codi a embedir Copiar

La paella al natural

Aquest capítol de Quèquicom descobreix els valors nutritius de l'arròs, que té en la paella la seva expressió màxima i un paper estel·lar. El programa mostra les propietats del cereal, les seves varietats i les diverses maneres de cuinar-lo. Tot, sota el títol genèric "La paella al natural".


Deia l'escriptor Josep Pla que "la cuina és el paisatge posat a la cassola", i la paella n'és un exemple evident. Per demostrar-ho, el reporter Pere Renom viatja al delta de l'Ebre per aprendre, orientat per Salvador Gómez, gran coneixedor de la zona, a fer una paella amb ingredients com els crustacis, un dels aliments més nutritius, o la carn d'ànec, amb un alt nivell de proteïnes. En una paella hi ha representat pràcticament tot l'arbre evolutiu i, a més, l'arròs absorbeix tots els gustos.


Quan arriba al delta, Renom prova també de segar arròs a mà i de pescar llobarros amb rall. El rall és un sistema de pesca mil·lenari d'origen oriental. Pere Renom aprèn a pescar llobarros amb rall ensenyat per l'expert Josep Bartomeu. Interessat per les tradicions del camp, el reporter també s'estrena en la sega d'un arrossar a mà. En aquests camps d'arròs, espècies autòctones, com la granota verda, i invasores, com el cargol poma, hi són habitants comuns.


L'arròs és l'aliment estrella d'una paella. Aquest cereal conté un component, el midó, que és el responsable de captar els gustos. Hi ha dos tipus de midó: l'amilosa i l'amilopectina. L'amilosa fixa pocs gustos, mentre que l'amilopectina reté molt bé les aromes. La quantitat i el tipus de midó també varien segons la varietat d'arròs. L'arròs rodó, com el bomba, conté alts nivells d'amilopectina; mentre que l'arròs llarg, com el basmati, té més amilosa.

I el presentador del programa, Marc Boada, explica per què l'arròs bomba és més saborós que l'allargat i per què s'enganxa més. Adverteix també que l'arròs blanc ha perdut tota la vitamina B1 que té l'integral.


L'arròs ve de l'Àsia, on tradicionalment es consumia recobert amb la clofolla. L'arròs blanc prové de l'arròs integral i és més fàcil de coure, però, al retirar-li la clofolla, es perd un germen ple de proteïnes i tota la vitamina B1. La falta de vitamina B1 provoca una malaltia greu, el beri-beri. Però, per sort, la paella, com que incorpora molts nutrients diferents, és un aliment molt sa i equilibrat.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 28min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa