XIOM, la mesura del mar
La Xarxa d'Instruments Oceanogràfics i Meteorològics (XIOM) té 9 boies distribuïdes pel litoral català que permeten al Servei Meteorològic de Catalunya oferir a la seva web previsions de fins a 72 hores de l'onatge, els corrents i el vent. Aquest capítol d'"El medi ambient explica com es va muntar aquesta xarxa, com funciona i quin servei fa.
Hi ha poques xarxes al món, com la XIOM, que capturen dades marines i atmosfèriques mar endins. Les dades son enviades per ràdio i via satèl·lit al Laboratori d'Enginyeria Marina que les processa i les penja a internet. El laboratori també s'encarrega de la reparació i de millorar i ajustar les boies. Fa 25 anys que Paco Falcó va portar la primera d'aquestes boies al mig de la badia de Roses.
Després de 10 anys proporcionant dades, la XIOM espera poder créixer al nord del cap de Creus i amb boies que proporcionin informació al límit de la plataforma continental, a 200 metres de fondària, on hi ha corrents i moviments importants del mar. També, segons alguns usuaris quotidians, cal equipament de reserva per a la XIOM, que deixa de transmetre dades els períodes de manteniment.
La XIOM va registrar el temporal marí més fort per sant Esteve del 2008, amb una onada de més de 10 metres a la boia del port de Palamós.
- Programa El medi ambient
- Idioma Català
- Producció TVC
- Any de producció 2010
- Durada: 3min.
- Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
- Àrea Tecnologia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
-
Nivell
- Web Programa