Inici » El medi ambient

Ciències naturalsRoses noves a Barcelona

Codi a embedir Copiar

Roses noves a Barcelona

El Concurs Internacional de roses noves de Barcelona obre la temporada d'aquests certàmens que es realitzen a diverses ciutats del món. El programa ha seguit el procés des de la recepció dels peus fins a la visita del jurat internacional al jardí. Cultivadors de tot el món han enviat al Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, en total, 54 varietats procedents de 9 països, tal com explica aquest capítol d'"El medi ambient".


El certamen barceloní es va crear el 2001 i continua la tradició de la rosa de la ciutat, que es remunta a principis del segle XX. Obre la sèrie de concursos que se celebren anualment en diverses ciutats del món i té com a escenari el roserar del Parc Cervantes, a la part alta de la Diagonal, guardonat aquest any com a jardí d'excel·lència per la Federació Mundial de Societats de Roses. Al mes de març, s'hi planten totes les varietats, que no concursaran fins l'any vinent o el següent. Per a les que es van plantar fa un o dos anys, el 7 de maig arriba l'examen final. El jurat internacional les examina amb gran atenció.


Es calcula que al mercat es deuen haver llançat, al llarg de la història, entre 20.000 i 25.000 varietats diferents de roses i que, en aquest moment, n'hi ha una oferta d'entre 2.000 i 3.000. Sembla difícil que encara se'n puguin obtenir de diferents, però els experts en saben captar matisos gairebé imperceptibles i distingeixen clarament una varietat d'una altra.


En total, el jurat atorga 11 premis, i un dotzè, el de Rosa Ciutadana, es decideix per votació popular dels visitants del roserar. Les varietats guardonades ocuparan un lloc permanent al jardí. Juntament amb les que no han tingut sort i les que han de competir en pròximes edicions, poden ser admirades durant bona part del mes de maig, en un termini que només les condicions meteorològiques acaben d'establir.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa